ben kendi çocuğum için yaptırdım. minimum ile başladım. hisse senedi ve altına endeksli befas fonlarından bi sepet yaptım. kızım 6 yaşında 16 yaşında sistemden çıkarım. bes konusunda eksik bilgiler var. 3 yıldan önce çıkarsanız sistemden arkadaşların dediği gibi zararlı çıkarsınız. ama 10 yıl vade ile düşünüyorsanız güzel getiriler elde edebiliyor. yıllık 12 fon değişim hakkı var fakat en baştan düzgün belirleyip o şekilde ilerlemekte fayda var. çünkü fon al satında bi sürü valör var bu da zararınıza oluyor. bende eskiden besi sadece yatırdığım tutar + %30 getiri olarak görüyordum. fakat bes= yatırdığın tutar+ seçtiğin fonların getirisi+%30 katkı+katkıya gelen getiriler şeklindeymiş.
Şuan güncel bes durumum:
Yatırdığım para = 9.000 (aylık 1.000 tl ile 9 ay)
Devlet Katkısı = 2.700 TL ( 9*300 TL)
Yatırım (fon Getirisi) = 2.499,57 TL (altın ve hisse senedi fonlarının getirisi)
Devlet katkısı getirisi = 355,98 TL (devlet katkısının fon getirisi)
Toplam Birikim = 14.555,55 TL
Yaklaşık olarak 9 ayda %61 oranında bi getiri sağlamış. (bence gayet makul-aylık 1.000 tl den 9 ayda hiç bi külfette oluşturmadı)
Eğer dolar kuru tutulmasa borsa ve altın istediğim gibi yükselebilseydi bu getiri %100 ü bile aşabilirdi. Uzun vadede daha güzel olacağını düşünüyorum.
Ayrıca yatırdığınız tutar kesilmez yatırdığınız tutardan sağladığınız fon kazançlarından stopaj kesilir.
Erken çıkan arkadaşlarda ertelenmiş aidatları peşin kesiyorlar. Yönetim gider kesintisi falan oluyor.