2 gündür düşündüğüm, şu an yeniden sağlamasını yaptığım oldukça önemli bir bilgi. Bunu arzu eden ciddiye alır, arzu eden makarasını yapar. Tamamen kişisel tercih.

Not. Bu anlatım, aklınıza gelebilecek, düşünce gerektiren her unsur için kullanılabilir.

Öncelikle, bu bilginin anlaşılması için Yapay Zeka'nın çalışma mantığını iyi kavramak lazım. Yapay Zeka, insan beyninin simüle edilmeye çalışılması neticesinde oluşmuş " Derin Öğrenme " denilen bir altyapıya sahip.

Bu derin öğrenme süreci ise yapay sinir ağlarının birbirleriyle iletişime geçmesi, bağlanması ve birbirlerinden kopması vs. ile gerçekleşiyor. Veri bulutları yapay olarak birleşiyor, dağılıyor vs vs.

İşte beynin çalışma mantığı da hemen hemen bu.

Beynimizde bilgi yığınları var ve düşündüğümüz konular ne ise onunla alakalı bilgi yığınları bir araya gelerek ortaya anlamlı sonuçlar çıkarıyor. Bunun için de yapay zekada olduğu gibi, beynimizdeki sinir ağları(nöronlar ve sinapslar) birbirlerine bağlanıp kopuyor.

Bu ön bilgi anlaşıldıysa, gelelim hayatınızı değiştirecek önemli bilgi kısmına.

Yaklaşık 4.5 senedir program geliştiriyorum. Şu anda da benim için ciddi ve karmaşık bir sistemin içindeyim, onunla meşgulüm. Bazen bazı anlarda çözümler üretmek, mantık kurmak, doğru yolu bulmak konusunda zorlandığım olabilyor. Geçmişte bu süreci daima yaptığım şekliyle - buraya birazdan değineceğim - hallediyordum. En sonunda da takıldığım yeri halledip yola devam ediyordum.

Biraz önce yine benzer bir durumun içine girdim. Kurmak istediğim bir mantık vardı. Hatta örnekliyim.

0.1,0.4,0.3,1,2,2,2,2,2,0.3,0.6,0.6,0.6,0.3,0.3,0. 3,5,5,5,0.1

şeklinde bir satır düşünün.

Kullanıcı bu şekilde tek tek yazmak yerine "yan yana" tekrar edenleri şu şekilde yazabilsin zira kimi yerde 20-30 tane 0.1,0.3 vs yazman gerekebilir :

0.1,0.4,0.3,1,2x5,0.3,0.6x3,0.3x3,5x3,0.1

bu mantığın sisteme entegrasyonunu düşünüyorken bazı noktalarda takıldığım ve ilerleyemediğim anlar oldu.

bu hususta, gerçek anlamıyla dün fark ettiğim ve aslında farkında olmadan yıllardır kullandığım yöneteme bu defa bilinçli bi şekilde başvurdum.

1-2 dakika sonrasında tekrar bilgisayar başına geçtiğimde takıldığım yeri hemen çözdüm.

Olay şu.

Yukarıda anlattığım üzre, bir süreç üzerine düşünce geliştirirken nöronlar sinapslar aracılığıyla birbirine bağlanır. Bu bağlantılar sonucunda düşünceleriniz oluşur ve bir yol izlemeye başlarsınız. Geliştirilen her düşüncede, karşınıza çıkan yol değişebilir çünkü kurulan her bağlantı farklı bir düşüncenin kapısını aralayabilir.

İşte bu mantığı anlık olarak test etmek istedim ve bunu yapmak için önce mevcut bağları koparmam gerektiğini düşündüm.

Bu olayı ciddi şekliyle dün düşünmüştüm. Sebebi de şu.

Ben bir süreç yönetirken, takıldığım, kitlendiğim anlarda bilgisayardan kalkarım ve evin içinde ( tek yaşıyorum ) odalar arasında gezinmeye başlarım. Düşünerek. Kimi zaman süreci düşünürüm, kimi zaman siyaseti, kimi zaman başka şeyleri. Ama bu süreç %99 oranda işle meşgulken yaşanır. Haricinde değil. Yani dizi film falan izlerken kalkıp da yürümeye başlamam. İşle uğraşıyorken ve bi noktada takılmışsam veya yeni bir adıma geçiş yapıyorsam. Bu tür anlarda kalkar yürür, yürürken gerekiyorsa çözüm yolu gerekiyorsa kafa boşaltmak için farklı konuları düşünürüm. Bu benim alışkanlığım.

Dün de yine benzer bir süreç yaşanıyorken, neden böyle yaptığımı sorguladım. Bunun arkasında bi sebep olmalı.

Biraz düşününce, aklıma tek mantıklı netice geldi.

Bilgisayar başındayken o süreç anında kurulan düşünceler, sonuca götürmüyor. Kitliyor. veya yeni bir süreci düşünmek zorundasın oturarak yapamıyorsun, hareket lazım. Yürürken düşünmek daha efektif oluyor. Bunun üzerine kalkıp dolaşıyorsun, o şekilde başlıyorsun düşünmeye.

ama bi zaman sonra bi anda başka şeyler düşünmeye başlıyorum. başta siyaset, memleketin hali olmak üzere.

bunun da sebebini merak ettiğim oldu. amacım uğraşlar üzerine düşünmekken niye konu dağılıyor, farklı farklı şeyler düşünmeye başlıyorum ve o düşünceler birbirini takip edip süreci uzatıyor da uzatıyor.

tüm bu veriler geçmişten biriken konular.

bugüne, şu ana gelince.

bu olayların tamamını nöron ve sinaps bağları olarak değerlendirdiğimde şunu fark ettim.

o anda içinden çıkamadığın durum, araya farklı konular, düşünceler girdikten sonra tekrar düşünüldüğü zaman sonuçlandırılabiliyor.

çoğunuz hayatınızın en az bir anında yaşamışsınızdır.

büyük bir sıkıntınız, derdiniz var ve o anda büyük buhran içindesiniz. günü o şekilde tamamlıyor, yatıyorsunuz.

ertesi güne uyandığınızda, dün onca mesele haline getirdiğiniz bu husus artık o kadar da endişe yaratmıyor sizin için. hallederiz nolcak, şöyle çözeriz böyle yaparız ' diyip bir yol yaratıyorsunuz. ve çalışıyor da.

işte bu yaşananların tamamı, buna benzer bir durum.

buradaki " benim gözümde " bilimsel sebep ise şu ;

nöronlar ve sinapslar, geliştirilen düşüncelerle birbirine bağlandığı zaman. o bağlar sürdüğü anda kurulan yeni ilişkiler de yine o bağlarla ortak bir düşünce havuzunda yer aldığı için sonuçlandırılamıyor.

çünkü tıkandığınız bir an oldu ve orası sizi kitlediği için oradan sonra kurulan her yeni bağ hatalı, eksik, bozuk.

aynı, bir gömleğin düğmelerinden birini yanlış iliklemiş olmak gibi düşünün.

bir noktada yanlış bir ilikleme yaptığınız için sonrasındaki iliklemeler de sonuç vermiyor, arzu ettiğiniz bir sonuç elde edilemiyor.

benim bilinçli olarak uyguladığım yöntem de bu düşünceden yola çıkıyor.

madem hatalı bir düşünce bağı gelişti.

o halde, tüm bağları koparayım. başından itibaren hepsi kopsun, sonra tekrar gelir en baştan kurarım.

bu hususta, takılı kaldığım yerde bilgisayardan kalkıp bu defa farkında olarak, bilinçli bi şekilde dolandım. kafayı iyice boşalttım, farklı konular düşündüm vs tümüyle uzaklaştım kendi uğraşımdan. kurulan bağlar, düşünceler, yol haritaları ( o anki )) tamamen iptal olduktan sonra resetlenmiş bi şekilde geri döndüm.

ve şunu fark ettim.

az önce başka bi yoldan yaklaştığım konuya, artık daha farklı bir yoldan yaklaşıyorum. şu şu kısımları yanlış değerlendirmişim, böyle olması daha doğru olur. ' gibi yeni çözümlerle, doğrudan sonuca gidiyorum.

ve meseleyi hallettim.

bu hususta da şundan en azından kendi adıma emin oldum.

rastlantısal zannettiğimiz her hususun arkasında aslında bilimsel gerekçe ve gerçeklikler yatıyor.

bunu idrak edip eylemlerimizi buna göre dönüştürmeye başlarsak elde edeceğimiz sonuçlar da değişime uğrayabilir.

hatta belki bu konuyu açıp size bunları anlatma sebebim bile doğrudan bununla ilgilidir.

deneyin, belki işinize yarar. selametle.