Evet haber sitesi biraz riskli. Sanirim haber abonelikleri alip bu sekilde icerik giriyorlar. Haber kategorisini bende cok tercih etmiyorum. Adsense icin ise surekli icerik girmek gerekiyor. Para ekonomi sektoru bu kategoride en cok getirisi olan konu. Bence Adsense sanildigi kadar iyi birsey degil. Zaten hit aliyorsaniz yabanci sitelerin affiliate sistemleri ile cok daha iyi kazanc saglayabilirsiniz. Adsense'ye gelene kadar cok secenek var. Adsense makale ugrasisi da kolay degil. Surekli icerik uretmek gerek.
Bende Django ogrenim asamasindayim. Bence yazilim biliyorsaniz otomasyon belli bir amaca hizmet eden bir site insa edebilirsiniz. Uye olan odeme yapan kullanir. Bu sayede icerik ve Adsense isi ile de ugrasmamis olursunuz. Onemli olan proje bulmak ve gelistirmek.
Izninizle 1-2 sorum olacakti.
view-source:
https://www.yuksekteknoloji.com/ sitenize baktim Amazon s3 kullaniyorsunuz ama Domain ekli degil. Statik dosyalarda
https://sepet_ismi.amazonaws.com/static seklinde cikiyor sanirim bunun icin Cloudfront kullanmak gerek.
Sorum su basit bir site icin Amazin rds postgresql, Amazon s3 ve proje yayinlamak icin bir Amazon EC2 kiralarsak aylik gider ne oluyor. Bu arada SSL ve custom domain icin Cloudfront lazim sanirim burada cashleme olayi devreye giriyor Cloudfront maliyetlerini bilmiyorum

Bu 4 servis ayda ne maliyet tutar diye merak ediyorum
Siz proje yayinlarken projeyi nasil yayinliyorsunuz. Render.com mu kullaniyorsunuz veya Digitalocean makinami kiraliyorsunuz, Django icinde kendi SQLite kullanirsak ve projeyi atiyorum Digitalocean bir vpsde yayinlarsak proje kendi icindeki SQLite kullanabilir mi? Illa harici bir Postgresql baglamak sart mi?
Tesekkur ederim.
Onemli olan proje bulmak ve gelistirmek. dediğin gibi yapılacak bir proje lazım ki yapasın illaki yabancılara proje yapıp ayda 30 dolar alsak fena olmaz ama nerede bulucaz projeyi,
Django güzel ama biraz diğerlerine göre karışık veya büyük olabiliyor.
resimleri direk S3 e atıyorum ilk 1 yıl zaten ücretsiz veriyor sonrasında da çok bir para tutumuyor.
Ben maliyet için şu şekilde yapıyorum işin doğrusu amazon da static dosyaları tutuyorum, database ve kodlar vds sunucu da kalıyor onlarıda her birisini ayrı portlarda conteynr açıyorum postgresql ile işlemci ye istek gelince toparlayıp yazıyor s3 ile hem dosyalar sürekli sabit kalıyor bir db nin yedeğini almak yetiyor arada DB yi yedeklesen bütün işlem tamam gibi olur.
SQLite a gelince tabiki çalışır sorun olmaz db yi settings.py de neresini gösterirsen ona göre kullanır ama SQLite gereksiz giriş seviye Bence işler büyüdükçe o küçük kalıyor gibi geliyor Bana belki de psikolojiktir bilmiyorum. Flask ile basit bir şeyler yapacaksan hızlı evet olabilir ama Djangoya geçince hani Djangonun yanında küçük bir eklenti gibi kalıyor postgresql daha verimli geliyor Bana daha güzel geliyor.
Cloudfront hiç kullanmadım bilmiyorum ama çok bir fark olacağını sanmıyorum fiyat olarak oda kullanılabilir Bence static dosyaları için Bence sende Benim yaptığım mantıkta yapablirsin direk Cloudfront veya S3 e staticleri ve ekstraları atarsın VDS yada VPS ile de tüm siteleri ayaklandırırsın hem resim açarken ederken kendi sunucuu kasmaz hemde zaten s3 kendi cash sistemi Cloudfront kendi sistemi var bildiğim kadarıyla otomatik kendisi atıyor çok kasmıyor bu sayede aldığın sunucuda daha fazla site barındabilirsin hemde daha hızlı olacaktır çalışması sisteme binen bir yük olmadığı için Bence