Kendim bizzat tecrübe etmesemde arkadaşım gıda sektörüyle haşır neşir ve 3 defa denedi.
- Semtin göbeğindeki 3 Cafe'den birine 900.000 TL vererek %50 hissesine ortak oldu. Mekan mükemmeldi iç dizaynı, mobilyalar vs. ayda masraflar çıktıktan sonra hissesine 35.000 TL düşüyordu. Ancak gelir kışın neredeyse 3'te 1'e düştü. Dolap bozuldu, ocak bozuldu, kapı arıza yaptı, klima alınacak derken, cebinden nakit ortalama 150.000 TL daha ödedi. Diğer %50 hisseye sahip arkadaş hissesini 400.000 TL'ye bir başkasına satıp oda işin içinden çıktı gitti. Arkadaşım çok sürdüremedi, hissesini 250.000 TL'ye satıp çıktı.
- Döner üzerine kurulu bir fastfood tarzı büfeye ortak oldu, kira, fatura, vergi gibi nedenler yüzünden oradan da ayrıldı. Ne kadar zararı, karı var onu bilmiyorum. Ancak bir yanıltmaca vardı hatırladığım kadarıyla çok müşterisi olan bir yer değildi.
- Çorbacıya ortak oldu, çok güzel iş yapıyordu mekan, konsept çorba olmasına rağmen mükemmel bir para kazanmıştı. Diğer sektörlere göre gideri daha azdı. Camii karşısı sote bir yerdi, özellikle cuma günleri inanılmaz müşterisi vardı. Ama ortağıyla kavga etti 2-3 yıl işletebildiler sonra kendi hissesini bir başkasına devretti. Çorbacı sayesinde arabasını, yeniledi iyide bir sermaye yapmıştı.
Ortalama 1 yıl kadar önce esnaf lokantası açtı, 4 çeşit yemek 100 TL tıklım tıklım dolup taşıyor özellikle öğle arası izdiham var desek abartı olmaz. Şimdi fabrika ve küçük esnaflar içinde servis hizmeti sunmaya başladı minibüs aldı. Günde lokanta hariç şuan 200 kişiye yemek çıkarıyor, Başka fabrika ve işletmelerle anlaşıp sayıyı arttırmaya çalışıyor. Kazanç iyi diyor, bakalım ne kadar devam edecek.