xidecn adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hizmet verdiğiniz sektör nedir bilmiyorum fakat yazılım sektörü için konuşayım, freelance çalışmanın bir kaç çeşitli modeli var ve bu yaklaşımınız neredeyse biri hariç hiçbir modelin dinamiklerine çok uygun değil gibi geldi bana.

Karşınızdaki insandan -müşterinizden- her zaman teknik anlamda yeterlilik bekleyemezsiniz , olursa çok daha iyi olur tabiki. Örneğin bir avukat ya da doktor ile çalıştığınızı varsayalım size ortalama istediği bir şeyi anlatacaktır ve beğendiği web sitelerinden örnekler verecektir , web sitesini geliştirirken kullanacağınız araçlar,algoritmalar sizin belirlemeniz gereken şeyler . Bir avukat size kendi cdn servisimizi s3 üzerinden oluşturalım,görsel ve dökümantasyon içerikleri dinamik olarak oradan yükleyelim,ya da tasarımda primary color olarak x kullanalım genel buton borderları 8px olsun gibi bilgiler vermesi çok gerçekci değil bu renk güzelmiş der en fazla.En iyi senaryoda kullanacağınız farklı teknolojilerle ilgili yüzeysel bilgileri verdikten sonra avantaj-dezavantaj ve maaliyet bilgilerini paylaştığınızda seçimi karşınızdakine bırakabilirsiniz.
Eğer bu tarz durumlarla uğraşmak pek makul gelmiyorsa size uygun olan müşteri portföyüne yönelmelisiniz indie müşterilere hizmet vermek yerine kurumsal olan , ya da kurumsal olmaya çalışan yazılım ajanslarına freelancer olarak işler yapabilirsiniz ki bu kısımın da kendince farklı ve uğraştırıcı yönleri var.

Ücret kısmına gelirsek,alanında yetkin bir freelancer çalışanlardan hizmet almak ucuz bir şey değildir. Tamamen freelancer olarak hizmet veren insanlar belli riskler alarak bu atılımı yaparlar , örneğin maaşlı olarak günde 8 saat çalışan giriş seviye bir çalışanım saatlik net ücretinin 200 tl olduğunu varsayalım bu ücrete genelde yol,yemek gibi yan haklar da ekleniyor, sağlık hizmeti vb hizmetler de genellikle asgari düzeyde sağlanıyor. Freelancer çalışan birisi bu gider kalemlerinin vergi dahil hepsini kendisi karşılamak zorunda ve bu ölçüde de fiyat biçmek mecburiyetinde. Bunun bilincinde olmayan insanlarla zaten çalışmamanız sadece sizin için değil, herkes için çok daha iyi.

Merhaba
Sektör yazılım. Dediklerinize katılıyorum.
Taktir edersiniz ki öyle bir devrandayız ki şu anda iş geldiğinde etik ve yasal sorunlar çıkarmıyorsa almak lazım.

Bir müşteri CDN ve Primary Color gibi terminlere girerse o müşteri ile zevkle çalışılır. Veya benzeri terminolojileri kullanırsa.
Benim dediğim başkadır. Adam site kurduracak ama, şu sitenin aynısı. Tasarımsal anlarım. Ama içeride farklı mantıkla çalışan formlar var. Ben bu formların hangisinin ne yaptığını araştırmamalıyım. Bana matematiğini müşteri söyleyecek. Bu ister avukat olsun ister doktor. Bana diyecek ki şurada şu olursa bu çıkacak, else falanca vs. Konuda yazdıklarım basit iletişim formu veya ürünün farklı renklerde seçilebilir olması değil. Basit mantıklar gözle görülerek kolayca anlaşılabilir olanları kastetmedim.

Yorumunuz için teşekkür ediyorum.