Merhabalar, yakında bir yazılım satışa çıkartacağım için bir sorum var; yazılım, script satışları istisna vergisi ( Özel banka hesabı %15 vergi) kapsamına giriyor mu? Bir yerde böyle bir şey okumuştum ama emin değilim çünkü sonuçta satış yapıyoruz ama yazılım satışının gideri olmaz, çok araştırdım ama bulamadım bende konu açmaya karar verdim bilen varsa cevaplarsa çok sevinirim. Teşekkürler.
Merhaba, GVK mük. md 20/a ve 20/b kapsamında değerlendirilecek gruplar yalnızca influencerlar ya da mobil oyun geliştiriciliği sonucunda uygulama geliri elde edenler.
Mükerrer Madde 20/A-
(Ek:14/10/2021-7338/1 md.)
Bu Kanuna göre kazançları basit usulde tespit olunan mükelleflerin 46 ncı maddeye göre tespit edilen kazançları gelir vergisinden müstesnadır.
Sosyal içerik üreticiliği, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden sunulan hizmetler ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası (Değişik Başlık: 27/12/2023-7491/7 md.) Mükerrer Madde 20/B- (Ek:14/10/2021-7338/2 md.) (Değişik: 27/12/2023-7491/7 md.)İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.
Şuan sizin için en uygun olanı şahsen mükellefiyet tesis ederek yazılımınızı satmanız olacaktır. Şahsen mükellefiyet açmanız ya da ileride işlerinizin durulması sonucunda kapatmanız maksimum 1 saatlik işlemlerdir.
Ayrıca maliyetsizdir.
Nasıl yani hocam şahıs işletmesi olunca sadece KDV mi ödüyorsunuz + Gelir vergisi yok mu?
Daha önce şahıs şirketi açtım hiç şahıs işletmesi diye bir şey duymadım
Şahıs işletmesi bir nebi şahıs şirketi gibi. Yani her yaptığımız satışta biz %20 kesip iletiyoruz. istisna Vergisi yazılım satışı yaptığınız için buna dahil olmuyor. Bizim muhasebecinin bize dediği bu şekildeydi yine farklı bilgiye sahip olan arkadaşlar varsa aydınlatabilir.
Halk arasında gerçek kişinin mükellefiyet açması bu gerek ticari işletme olur gerekse esnaf işletmesi yahut serbest meslek erbabı hiç farketmez "şahıs şirketi" denilerek kavram karışıklığına sebep oluyor. Şahıs şirketi dediğimiz kavram "kolektif" ve "komandit" şirketleri kapsamaktadır. (TTK nezdinde.)
Şahsen işletme açtığınızda KDV, GV, DAMGA, GGV ödersiniz.
Bu arada eğer daha evvel işletme açmadıysanız 29 yaş altıysanız 3 yıl gelir vergisi ilk dilim muafiyeti, 1 yıl bağkur'un hazine tarafından karşılanması "genç girişimci" desteğinden fayda görebilirsiniz.
Aklımda şöyle bir şey var; İngiltere'de şirket açıp (sadece net kazancın %15'i KDV, vergi ve muhasebe ücreti yok) Wise ile kripto para alıp Türkiye'ye sokmak gibi bir düşüncem var ama ne kadar mümkün emin değilim ama 1 kere Türkiye'de şirket açtım bir daha açmam gibi geliyor yine de büyük konuşmayim
Türkiye'de muhasebe alanında çalışan, İngiltere'de AAT sertifikasyonuna sahip birisi olarak ifade edeyim yorumda belirttiğiniz gibi bir durum sizin için daha kötü sonuçlar doğurabilir. İngiltere'de şirket açtıktan sonra herkesin atladığı bir nokta mevcut Ticaret Bakanlığı'na yurt dışı yatırım bildirimi yapmak durumundasınız.
https://ticaret.gov.tr/hizmet-ticare...irim-bildirimi
Evet muhasebe ücreti yok, sebebi İngiltere'de muhasebeci tutmak zorunlu değil. Fakat siz kendi başınıza yıl içerisinde gönderilmesi gereken beyanları nasıl doldurup göndereceksiniz? Yıllık beyanların kaçırılması durumunda gelecek ceza bedellerinin 42,5 TL ile çarpılacağını bildirmek isterim. Sonuçta Türkiye'den gelir elde ediyoruz. Sterlin kazanmıyoruz. Haricen vergi İngiltere'de de mevcut. Satış yaptığınızda şuan sadece 85 bin sterlin haddi altında olacağınız için KDV ödemeyeceksiniz, yine kurumlar vergisi ödeyecek; direktör huzur hakkı aldığında gelir vergisi ödeyecek, ya da ortaklara kar dağıtımında gelir vergileri ödenecek.
Kara paranın aklanmasına ilişkin bir çok denetim mevcut, bu noktada kayıtsız bir şekilde kripto ile sizin oradaki sermayeyi Türkiye'ye getirmeniz daha farklı sonuçlara sebebiyet verebilir.
Neye istinaden LTD öneriyorsunuz merak ediyorum. Şahıs işletmesinden LTD geçiş yapılamıyor mu? Şahıs işletmesinde vergi dilimi %15-20-27 olarak gitmiyor mu? Neden sıfırdan LTD açmasını önerdiniz mantıklı tek bir neden bulamadım.
Tavsiyeyi veren ben değilim fakat şöyle ifade edeyim muhtemelen %25 sabit kurumlar vergisi olması sebebiyle tavsiye edildiğini düşünüyorum. Ancak ilk etapta limited şirket gerek maliyet gerekse de kuruluş-kapanış işlemleri uzunluğu sebebi ile mantıklı bir yatırım olmayacaktır.