Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sayın hocam,
Faiz olarak %50 ler hicbirseydir. Komik orandır. Akıllı yatırımcı faize degil borsaya yonelir. AMA hisseye degil. Bizler analist degiliz, ekonomist degiliz. Iyi bir kagit yakalar 500 bini 1.200 bin yapariz ama o gazla muhakkak gene buyuk kaybederiz.
O zaman ne yapmalı? Tabi ki fon alacaksiniz.
Nedir fon?
Akilli bir borsacı 1 2 hisseye yatirmaz asla parasini bilirsiniz. Sepet yapar ki bence en az 8 10 parca hatta daha fazla hisse olmalidir sepette. Bunun amacı riski bolmektir. Amaaa gene de kaybedebiliriz cunku ruzgara göre yön alan insanlarız. Bankalarin fon grupları olur. Bu gruplar da kendi hisse sepetlerini yapar ki bazen 25 30 parcadan gazla hisseleri olur. Ve septteki hiiselerine gore bir fon bedeli belirler. Bu gruplardaki insanlar ust duzey ekonomistler, analiz uzmanlari... alanlarinda cok uzman kisilerdir. Ben hisse alacagima belirli sebepler yapan bu fon yoneticilerinin olusturdugu fonun kendisine yatirim yaparım. Bu fon grupları surekli sepette degisikljkler yaparlar analizlerine gore. Biz bunu takip edemeyiz. Simdi gelelim ne kadar kazandirdigina...
Atıyorum akbank. Hatta akbank fonları arasinda en basta ilk gorunen fonu alacagiz diyelim.
Resme bakin asagidaki.
Son 1 yillik getirisi %178 ve yilbasindan buyana getirisi %85 olmuş. Zaten fonlar ortalama 1 yılda %80 ile %300 400 leri gorebilen rakamlar arasi oranda getiri sağlarlar. Diyeceksiniz ki benim arkadaş 1 hisseyi 1.5 ayda %140 yapti. 1 milyonu 2.4 milyon oldu. Her borsaya giren 1000 kisiden 10 tanesi yakalar o firsati. Kalan banko lik eder. Cogu zaman eksi bakiyeyle cikar kar etmekten ziyade. Ama banka fonu baskadir. Gecen sene isbankasinin bir founda 7 ay bekledjm. Subat ayinda 1.2 milyon yatirdim. 2.6 milyonla ciktim eylul Ayi ortalarinda. Faizle olacak para degil bu. Fona yönelin. Herkese soylerjm bunu. Hatta yakin zamanda OYAK bir fon kuruyor. Onu bekliyorum. Bayaa yuklu yatirim yapacagiz bu sefer. Hanim da katilacaj ki esim doktorali muhasebe finans mezunudur. Benden daha iyi anlar.
Hocam şimdi bi noktayı anlamadım banka fonu alan 1000 kişiden 10 u iyi bi oran yakalar kalanı lik olur - ye düşer mi dediniz? Nasıl karlı ki o zaman