100.000 TL yatırım için ayırdığın her ay para ise.

Parayı yüzdelere bölüp değerlendiririz. Ben genelde %10 a bölmeyi risk düşürmeyi planlıyorum. %50 yi profesyoneller yönetecek %50 yi kendim yöneteceğim. Ancak finansal okur yazarlık seviyeniz gerçekten yeterli değilse bu oranı %0 yapmakta bir mantıklı karardır. Riske ne kadar girebilecek yaşta görüştesiniz, ne kazanç hedefliyorsunuz ve güvenli yatırıma uygun musunuz bunların cevapları önemli.

%50 sini profesyonellerin yöneteceği porföy
-%10 SP&500 endeks fon
-%10 NYSE endeks fon
-%10 Yabancı Teknoloji ağırlıklı bir fon
-BES'e kayıt yapmalı ve BES'de hisse senedi ağırlıklı fon seçip buraya vereceğiniz paradan devlet desteği almalısınz bu kısmın payını %20 yapabiliriz ve bes fonlarından 4 fon seçip %5 %5 yapabiliriz.
Örnek gerekirse:
%5 kıymetli maden fonu
%5 Türkiye'de büyük holdinglerden birini fonu
%5 bir hisse senedi şemsiye fonu bunu tefaştan son 5 yıllık hareketlerine bakarak seçebiliriz.
%5 yabancı hisse senedi fonu.

%50 sini kendimiz yöneteceğimiz fonda
%10 Altın - Gümüş kıymetli madenlerden çıkış beklediğiniz varsa çeşitlenidirebilir
%10 Türkiye borsasında BLUE chip diye geçen batması zor dev şirketlerden garanti 4 hisse senedi veya hisse senedi fonu farketmez. Örnek Hava yolu şirketi, araba üreticisi, yemek tüketim sektörü, teknoloji şirketi gibi 4 sektörden 1 şirket olabilir
%10 ABD borsasında BLUE chip diye geçen batması zor dev şirketlerden garanti 4 hisse senedi veya hisse senedi fonu farketmez. Örnek direk şirket ismi vereceğim ama yatırım tavsiyesi değildir. APPLE-MICROSOFT-COCACOLA-VISA-MCDONALS-WALMART vbz.
%20 ile faizde kalıp. yani 20 bin TL kümülatif olarak 200 bin TL olduğunda sene sonunda ölü fiyata ufak tarla bakabilirsiniz. İmarsız kimsenin almayacağı yerde olan bir tarla olabilir. Burda ucuz olması ve hedefte önemli mesela 20 yıl sonra imar gelir diyebileceğiniz veya ufak ama hobi bahçesi veya zeytinlik olabilecek birşey ekilebilecek potansiyeli gibi bir özelliği olmalı. Hiçbir şey olmazsa satarsınız zararla bile gitse bu hedeflerden birisi potansiyel müşteri olursa alış fiyatına göre güzel kazandırır.

YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. 1 YILDA ZENGİN ETMEZ. ÖRNEK GEREKİRSE BUGÜN ALT COİN ALIRSIN 5X 10X YAPAR BU PORTFÖY YAPMAZ. AMA UZUN VADEDE ÜZMEZ. NE ENFLASYONMUŞ NE DOLARMIŞ NE FAİZMİŞ AFFETMEZ HEPSİNİ 5 YIL üzeri yaptığınızda düzenli TOKATLAR GEÇER. HER AY DÜZENLİ YAPMAYANA KAZANDIRMAZ