bende esnafım,
kırtasiye işletiyorum.
işletmemde a dan z ye her ürün fabrikanın tavsiye ettiği satış fiyatıyla satıyorum.
3 yıldır ince bir çizgi üzerinde gidiyorum.
günü kurtaran 12 saat boyunca ciroyu yükselten 1 müşteri oluyor. gerisi fasa fiso.
geçen yıl okul sezonundan örnek vereyim size,
faber castell kuru boya,
fabrikanın tavsiye ettiği satış fiyatı 80 tl idi.
benim satış fiyatım 75 tl idi. amacım satış sürkilasyonu oluşturup sürümden kazanmak.
aynı ürün bimde 99 tl ye satılıyordu.
sezon sonunda ne oldu biliyor musunuz ?
koooocaaa semtte okul listesiyle gelen sayısı 1 elin parmaklarını geçmedi.
herkes çaprazımdaki bimden poşetlerle geçti. çocuklarıyla birebir ilgilendiğim derslerini sorduğum aileler bile utanmadan bimde bu yokmuş sende var mı diyip eksiklerini tamamladılar.
gelelim bu yıla.
kuru boyanın tavsiye satış fiyatı 150 tl .
ben 150 tl ye satacak mıyım ?
b*k satarım.
sezonda 200 tl yapacağım. bu millete müstehak çünkü.
Hocam ,kusuruma bakmayın hakkınızı helal edin yazacaklarımdan dolayı ..
Siz esnafım demişsiniz lakin esnaf olamamışsınız , ( şahsi fikrim tabi ki )
1- Ürünü alırken kazanacaksınız , satarken değil
2-Fabrika satış fiyatı demişsiniz fabrika satana kadar her şeyi der bundan emin olabilirsiniz.
3-Bim daha pahalı sattığını ima ettiğiniz boya sizde daha ucuzmuş ama , yine bimi tercih etmişler
, aksiyon , insert , reklam bunları her hafta boşuna yapmıyorlar , müşteri özgürdür , tıpkı sizin gibi ,sizde bir müşterisiniz sonuçta
4- İyi bir esnaf , müşterinin davranışlarını olumluya dönüştürendir , sizin usluba bakılırsa durum vahim .
5-Aynı müşteri her gün farklı davranabilir , veya sizden hiç bir şey almayabilir , ama siz esnafsanız ona her gün hoş geldiniz size nasıl yardımcı olabilirim demek zorundasınız.
6- Müşteriler genel anlamda 3 e ayrılır
1- Sadık müşteri : ( en önemli müşteri tipidir dolayısıyla bu müşteri grubu ile sağlıklı ve düzenli, bir ilişki sürdürebilmek çok önemlidir )
2- İndirimci ( ucuzcu ) müşteri : Her ne kadar indirim için gelse de bu müşteriler potansiyel sadık müşterilerdir. Buradaki satış tutumunuz ilginiz çok önemlidir
bu sadece indirim için geliyor deyip kestirip atamazsınız . Belki de ona ufacık yardımınız onu size bağlayacak sihirli aynadır , bunu bilemezsiniz
3- Anlık kararla satın alan Müşteriler : Bu müşteri tipi, alışveriş planı olmadan evden çıkar. Yol üstündeki bir mağaza, farklı sebeple uğradığı
bir alışveriş merkezinde girdiği bir dükkanda karşısına çıkan bir ürünü o an satın almaya karar verebilir, ve ilginiz ile onu etkileyebilir sadık müşteriye dönüştürebilirsiniz.
örnekler çoğaltılabilir , esnafsanız gerçekten , hiç bir zaman hiç bir müşteriye sana müstahaktır üslubuyla yaklaşamazsınız
Binlerce müşteri var amaann ona mı kaldım diyemezsiniz , böyle bir üslup yok , Sezonda fiyatı istediğiniz kadar yükseltin , bir gün bim gibi yada x firma
bir insert basar yayınlar sonra akıllarda pahalıcı kalırsınız , müşterilerde hep soru işareti bırakırsınız , kısacası tek zeki olan siz değilsiniz ,
kimse kimseyi kandırmasın .
iyi akşamlar .