EfeHan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Borsanın kar oranı şimdilik iyi olabilir ama bunun en başlıca nedeni enflasyon oranımız yoksa, borsamız o kadar iyi rağbet gören bir borsa değil. O nedenle o kadar kar yapabildik, 2021 yılında %20 artan borsa neden geçen sene veya bu sene bu kadar arttı sanıyorsunuz, doğru 2021'de enflasyon %20 idi.
Enflasyon oranında artar diyen oldu mu size? İçinize mi doğdu yoksa öyle mi hissettiniz? Enflasyon %30 olduğunda %50 artan şirketler olacağı gibi sadece %10 artan şirketler de olabilir, Hektaş gibi düşen şirketler de olabilir. Buraya insan gibi 4 şirket adı yazdım, BORSA şöyle böyle demedim, genel konuşmadım, ortalamayı bile almadım ve bazı şirketler özelinde konuştum. Siz kalkıp 2021 örneği veriyorsunuz, enflasyon oranlarından bahsediyorsunuz, soran mı oldu? Borsa 2021 de %20 yükselmiş diyorsunuz hiç bakma gereği duymadım, benim yazdığım şirketler 2021 yılında yüzde kaç yükselmiş bakma zahmetine girdiniz mi peki? Sizin sorununuz bu işte, hiçbir şey bilmeden alim oldum sanıyorsunuz. Doğuş hissesi 10 liradan 30 liraya gelmiş mesela 2020-2021 aralığında, Bist100 bir endekstir ve içerisinde bulunan veya o endekse dahil olmayan hisseler de Bist100 gibi %20 yükselecek diye bir genelleme olamaz. TL'yi savunuyorum falan mı sanıyorsunuz? Yoksa kendinizde bu enflasyon nedir bilmiyor diye mi düşünüyorsunuz? Enflasyon arttıkça bu şirketlerin karları artıyor, tıpkı bankacılık endeksinin karlarını katlayarak büyüdükleri gibi. Onca yatırımcı hiçbir şey bilmiyor bir zeki sizsiniz, hemen çözdünüz borsanın karlı olmadığını, bravo tebrik ederim.