Sayın Avukatım Merhaba,
Ben bizzat kendi yaşadığımız tramva üzerinden bir soru soracağım.
Köyde evimizin arka bahçesi ve kendi mülkümüz olan bir alanda
3.5 yaşındaki oğlumuz kendi haline oynuyordu. Aramızda 20 metre var ve gözetimim altındaydı. Bir sokak köpeği gözümüzün önünde gelip saldırdı. 4 doz kuduz aşışı ile atlattık. Tabi çocuktaki tramvayı anlatamam.
1.5 ay sonra aynı köpeği başka bir köpeği ısırırken gördüm. Hala tehlike saçmaya devam ediyor.
Ikinci bir saldırı anında bu köpeği etkisiz hale getirmek nefsi müdafaya girer mi?
Öncelikle geçmiş olsun. Nefsi müdafaa çok karışık bir konu. Akademik camiada
pek çok tartışmaya sebep oldu. Uygulama konusu ondan daha karışık. Ona
girmezsek kitabi bilgi üzerinden yorum yapabilirim.
TCK Madde 25
Meşru savunma ve zorunluluk hali
Madde 25- (1) Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
(2) Gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup, bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez
Tabi bu kanun insanlar için hazırlanmış. Teknik olarak bir hayvanın ceza
ehliyeti olmadığı için süreç farklı işler.
Bundan sonra yazdıklarımı sildim. Aklı evvelin biri okur anlamaması gereken
bir uzvu ile anlar sonra bana suç atar. Hiç uğraşamam.
Kısaca; tehlike kesinse ve kendinizi ya da ailenizi başka bir şeyle savunamayacağınız
kesinse yapacağınız şeyler mazur görülebilir. Muhatabınız ne olursa olsun
Geçmiş olsun umarım kimsenin başına böyle bir şey gelmez