Selam olsun,

Esnaf odası manevi başkanı olmayı çok isterdim zira açıklama yapasım geldi.
Allahtan isteklerimi yönetebiliyorum.

Şunu yazabilirim özellikle servislerde ortalama 10 kişi çalışır en az 3 4 araç olur.
10 çalışanın aylık masrafı asgari ücretten hesaplarsak 250.000 TL yapar.
3 4 aracın yakın masrafını siz hesaplayın.
Ortalama diğer giderlerle yeni bir aya - 280.000 TL ile başlıyorsun ki dükkan kira değilse.

E şimdi 700 TL parça 700 TL işçilik ile bu para nasıl toplanabilir?
Her gün 7 müşteri ile bu masraf anca çıkar.
Bunun içinde garantili hizmetler, parça değişensiz işlemler ve daha yüksek fiyatlı işler olacaktır ama ortalama 7 müşteri ile maaşlar çıkar.
E bu yatırımı yapıp, para bağlayıp, araç alıp yıpratma payı, benzin payı vs. el başta kalmak için mi yapacaklar?
Para kazanmak için bu işletmeler kuruluyor.
Para kazanması için en az günlük 7 müşteriye 7 daha eklemeniz lazım.

Bu işin matematik kısmı ama sorun yaratan kısım bu değil yazdığım gibi bu işler hep böyle yapılırdı.
2020 yılında 8 bin TL ye aldığım bir konteynır ev vardı alırken verdiğim para beni rahatsız etmiyordu aynı ürünü aynı firmadan geçen haftalarda sorduğumda 82.000 TL fiyat aldım.
Ürün aynı sadece 4 yıl önce 8.000 TL olan ürün 82.000 TL
Biraz konuştuk eski kaydımı açtı "abi sana yalan yok %40 karla vermişim o dönem, bugün yine yalan yok %40 karla veriyorum." dedi.
O zaman bana %40 karla vermesi sorun değildi ama bugün %40 olunca sorun oluyor çünkü %40 kar 8.000 değil 82.000 TL yapıyor.
Sorgulamaya başlıyorsun halbuki kar marjı aynı.

Bence bu sorun için esnafı değil ülke ekonomisini bu hale getirenlere kızmak daha yerinde olur.
Esnaf daima satış yapıp para kazanmak ister, fiyatın insanların alım gücünü aşması esnafların işine gelen bir durum değil.
Fiyatlar yüksek ama satış az günün sonunda daha pahalıya satıp daha az kazanacağını her esnaf bilir.

Tokatçıları geçiyorum onlar her meslekte var ama genel manada ülkenin ekonomisini yönetenlere hesap sormak, kızmak ve eleştirmek lazım.
Bijuteri mağazamıza 7 TL ye alıp 16 TL ye sattığımız ürünü bugün 64 TL den alıyorum aynı oranla 140 civarına satmamız lazım.
16 TL ye sattığımda oran sorun değildi yine piyasanın altındaydı ama bugün 140 civarına sattığımda oran çok geliyor insanlara.
Aynı oranı uygularken nasıl 2 3 sene önce uygun 2 3 sene sonra fahiş olabilir?
Oran aynı tepki farklıysa sorun paranın alım gücüdür.
E, bununda sorumlusu esnaf olmasın değil mi?