caangoktuurk adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhabalar,

Bildiğimiz kadarıyla (!) Göbeklitepe Türkiye sınırları içerisinde-Şanlıurfa ilimizde- yer alıyor. İngilizler, nasıl oluyor da bizim ülkemizde yer alan bir örenyerine karışabiliyor? Üstelik ağaçlandırabiliyor? Bu örenyeri UNESCO içerisine alınmadı mı? Bunun bazı şartları veya taahhütleri yok mu? Buluntular batıyı memnun eder etmez zaten buluntuları bulanda batılılardır. Türkiye'nin neredeyse hiçbir yerinde bizlerin başlattığı, bulduğu veya değer verdiği arkeolojik araştırmalar yaptırılmıyor/yeterli bütçe ayrılmıyor/önem verilmiyor. Yurt dışından birisi görüp gelirse izinle kazılıyor o kadar. Bu güne kadar da müthiş sayıda tarihi eser çalınıp Avrupa'ya taşınmıştır ki bir kişi hariç kimsenin umrunda olmamıştır. O kişinin adını hatırlarsam buraya ekleyeceğim. Yanılmıyorsam Göbeklitepe'de de durum böyle olmuştu. Arsa sahipleri, buldukları eseri müzeye götürdü her yere yazdı kimsenin umrunda olmadı. Eser ortaya çıkınca yanılmıyorsam bölge 1995 yılından beri peyderpey kazılıyor idi. Alman bilimadamları başkanlığında bir ekip kurulmuştu ve bu kişiler kazıyı yönetiyordu. Yine bildiğim kadarıyla bu kazı sadece bir kişinin üzerine kuru değil; içerisinde Türklerinde bulunduğu geniş bir ekipleri vardı. Hepsi öldü mü? Eğer öldüyse Türkiye'de kazıyı devam ettirecek bir kişi bile yok mu? Yoksa kazının devam etmesini istemeyenlerden bir tanesi de Türkiye mi?

Açıkçası ben bu haberden bir şey anlayamadım mantıklı da bulamadım. Lozan bitecek bizde maden bulacağız artık tadında bir haber olmuş. Daha detaylı bilgisi olan birisi etiketlerse mutlu olurum.

Selamlar, sevgiler.
Çok güzel özetlediniz. Elinize sağlık.