* Para piyası fonunu (ppf) kendi bankamdan aldım. Bildiğimiz mevduat türünde. Yatırım hesabımın banka fonundan aldığım için anlık alım satım yapabiliyorum.
Günlük getirisi %0,14 olup 1m tl ye günde 1.4k kazandırıyor. Risk Puanı 2
* Fonlar ppf ye göre getirisi yapacağınız yatırıma göre değişiyor. Nadir de olda yıl bazında ppf gerisinde kalabilir. Biraz eğitimle kolayca yatırım yapılabilir. Kişiye göre değişse de bana göre fonlarda yatırım süresi max. 1 yıl olmalı. Ortalama süre bana göre 6-8 ay arası olup, sonrasında farklı fonlara geçiş yapılmalı. Risk Puanı 6-7
* Hisseler fonlara göre aynı risk faktörünü içersede çok daha fazla risklidir. En büyük risk iştah tır. yani doyumsuzluk. Bu da hisselerde kazanç yerine kayıpları getiriyor (trade). Bist. 30 içindeki hisselerde de durum aynıdır. Hisse yatırımı yapmadan önce disiplin kazanmak çok çok önemlidir. Risk puanı 7
Sepetim
%34 ppf, %31 Hisse % 35 Fon
Stratejim %31 hissem 2 büyük hisseden oluşmaktadır. Güvendiğim 2 firmaya eşite yakın yatırım yaptım. Hisse çeşitliliğini arttırmak zarara yol açacak gibi göründü. (iştah) Onun yerine orta vadede kazandıracağını düşündüğüm (ppf den fazla) hisseye yatırmak daha makul.
Hisselerimden biri bankamın hissesi, mevduata koymaktan daha çok kazandıracağını düşündüğümden yatırım yapmışken diğer hisse 1 yıl önceden bu yana takip ettiğim (1 lot ile) yeteri kadar büyümeyen ancak bümesi gereken hisselerden biridir.
%35 fon içerisinde 2 adet yabancı borsa 2 adet altın 1 adet yoğun hisse 3 adet te küçük çaplı fon bulunmakta. Hisse alarak zaten risk dağılımını yaptığımdan fon dağılımını dolar cinsinden yaptım. Getiri oranı beklentim aylık %7-10 aralığı amaç ppf ve enflasyon üzerine çıkabilmek.
%34 ppf ise anlık aksiyon almak (hisse düşerse) başka fırsat çıkarsa (fiziki) veya geçinmek için duruyor (bu gün 5k çekeceğim mesela)
Ppf ayrıca konteyner ev yapımında kullanacağım nakit para olacak.
Fonlar değerini (ppf-fon) belirli bir seviyede tutarak toplam pörtföyü yüksek değerde tutmayı planlıyorum (750k-1m arası sürekli kalması)
Sadece fon alarak paranın değerlenmesini beklemem zaman alacakken zamanı kısaltmak için hisse yatırımı da yapmam gerekti.
Pörtföy dengesini sağlamak için kazanç değeri arttıkça + kazanç miktarını daha riskli yatırımlara doğru yatıracağım. böylece alacağım riski arttıracakken Ana parayı riske etmeden hem risk tecrübesi hem de stratejik geliştirme sağlamayı düşünüyorum. ( Risk yönü ppf ➡ Fon ➡ Hisse ➡ Cripto)
Strateji Temeli
Kendime konteyner ev yapıyorum. Ev benim için aktif bir yatırım değil. 2. ev ise ilkinden daha riskli (bu benim görüşüm)
Nakiti eve yatırsam 2-3 ay içerisinde ev bitmiş olur ancak elimde nakit kalmaz. Oysa önünüzdeki yıllar kötü geçecek görünüyor. Bu nedenle daha kötü günlere nakit olmadan girmek yerine hazırlıklı girmek için ev süresini 1 yıla çıkarıp süre sonunda elde yine nakit tutabilmek. olası fırsatları değerlendirip 2. yıla ev+araç+nakit ile girmek daha iyi bir sonuç çıkaracak.
Şimdilerde paranın benim yerime çalışmasını test ediyorum.
iyi forumlar