Kafa karışıklığı olanlar için ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlatayım.
kısaca. ChatGPT'nin seo konusunda eğitilmiş halidir. Sizde kendi GPT'nizi eğitebilirsiniz/yapabilirsiniz. Biz insanlar farklı düşünürüz. Düşündüklerimizi yazıya dökerek karşı tarafa anlatmak gerçekten zor bir iştir. Bu yüzden chatgpt'ye işe yarar bir şey yaptırmak için uzun uzun konuşur, sonra da sonuçtan genelde memnun olmayız. Çünkü iyi anlatamamışızdır.
Basit bir örnekle açıklamak gerekirse; Chatgpt'ye "Bana bir buton tasarla" yazarsanız, size rasgele bir buton tasarlayacaktır. Aslında tüm detayları tek tek küçük bir çocuğa açıklarmış gibi yazmamız gerekir. Örnek vermek gerekirse(spoilere bakın) "Bana bir buton tasarla. Tasarlamadan önce sorman gereken tüm teknik detayları bana sor. İhtiyacın olan soruları bana sormaktan çekinme." Bu çok basit bir prompt. Bu promptun bir makale kadar uzun ve en ince detayına kadar detaylandırıldığını düşünün.
Teknik Detaylar ve Gereksinimler
- Butonun İşlevi:
- Buton ne amaçla kullanılacak? (URL yönlendirmesi, form gönderimi vb.)
- Web, mobil veya masaüstü uygulama için mi tasarlanacak?
- Boyutlandırma ve Yerleşim:
- Butonun boyutları sabit mi yoksa esnek mi olacak?
- Sayfa üzerinde nerede konumlandırılacak?
- Tasarım ve Estetik:
- Belirli bir renk paleti veya marka renkleri var mı? (HEX/RGB kodları)
- Butonun şekli nasıl olmalı? (Dikdörtgen, yuvarlak köşeli vb.)
- Gölgelendirme veya 3D efektler kullanılacak mı?
- Metin ve İkonografi:
- Buton üzerinde hangi metin veya ikonlar yer alacak?
- Çok dilli destek gerekiyor mu?
- Tipografi:
- Kullanılacak yazı tipi, kalınlık ve renk detayları nelerdir?
- Durumlar ve Etkileşim:
- Butonun farklı durumları olacak mı? (Hover, aktif, disable)
- Tıklama sonrası bir geri bildirim verecek mi?
- Animasyon ve Geçişler:
- Buton üzerinde veya tıklanınca animasyon olacak mı?
- Animasyonun süresi ve hızı nasıl olmalı?
- Hedef Kitle:
- Hedef kitleniz kimlerdir ve teknik bilgi seviyeleri nedir?
- Dil ve Yerelleştirme:
- Butonun birden fazla dil desteği olacak mı? Hangi diller?
- Performans ve Yükleme Süresi:
- Butonun hızlı yüklenmesi için özel bir optimizasyon gerekiyor mu?
- Güvenlik ve Gizlilik:
- Butonun işlevi kullanıcı verisi topluyor mu? Verilerin güvenliği nasıl sağlanacak?
- Uyarlanabilirlik:
- Buton farklı ekran boyutlarına nasıl uyarlanmalı?
- Entegrasyon ve API’ler:
- Buton herhangi bir üçüncü parti API ile entegre olacak mı?
- Test ve Hata Ayıklama:
- Butonun işlevselliği nasıl test edilecek? Otomatik test araçları kullanılacak mı?
- Görsel Hiyerarşi:
- Butonun sayfadaki diğer bileşenlerle olan görsel ilişkisi nasıl olacak?
- Erişilebilirlik Özellikleri:
- Renk körlüğü gibi durumlar için butonun renkleri nasıl optimize edilecek?
- Dokunmatik Ekranlar:
- Dokunmatik ekranlar için butonun duyarlılığı nasıl olmalı?
- Kullanıcı Geri Bildirimi:
- Kullanıcı geri bildirimlerini toplamak için bir mekanizma olacak mı?
@
fattih; Hocamızın eğittiği GPT'de 18 adet ayrı iş yapmak için eğitilmiş Modül bulunmakta. Yani "bana şu konu hakkında bir Seo uyumlu makale yaz" dediğinizde, Aklınızdaki ile GPT'nin anlayacağı şey aynı değilken, Önceden eğitilmiş modül, size zaman kazandırmış ve istediğinizi vermiş oluyor. Modül olmasaydı, ilk önce Seo uyumlu makalenin ne olduğunu, hangi kurallara sahip olması gerektiğini, nelere özellikle dikkat etmesi gerektiğini, en ince ayrıntısına kadar GPT'ye öğretip, sonra "bana şu konu hakkında seo uyumlu bir makale yaz" demeniz gerekiyor.
Mesela, bir websitesi açtınız ve içeriklerinizi Chatgpt üzerinden sağlayacaksınız. Makalelerinizin size özel olmasını istiyorsanız, kendinize özel prompt oluşturmanız ve kendi GPT'nizi her seferinde prompt ile eğitip, sonrasında istediğiniz makaleyi yazdırmanız gerekiyor.
Ben hem seo killer hemde prompt paketi aldım. (hediyeler içinde ayrıyetten teşekkür ederim) Prompt paketiyle beraber işin mantığını anlamış oldum, işleyiş düşündüğümüz gibi değilmiş dostlar. Profesyonel seviyede bir şey yaptırmak için saatlerimi vermem gerekiyordu, aklımdakiyle karşıma gelen maalesef uyuşmuyor. Örnek promptlar bana güzel bir yol haritası oldu.
Basit bir örnek vermek gerekirse:
" 20 adet 50 ila 400 harflik(rasgele sıralamayla) İngilizce bla bla bla sektöründe google işletme yorumu yaz, "
Bu GPT bana 300-400 harflik yorumlar veriyor. Benim isteğim kısa uzun rasgele yorumlar.
Çözüm?
" 20 adet 50 ila 400 harflik(rasgele sıralamayla) İngilizce bla bla bla sektöründe google işletme yorumu yaz,
Her yorum arasında rasgele 50-100-150 harflik boşluklar bırak.
Boşluk kuralı, bir yorum 300 harflikse, bir sonraki yorum 400 veya 150 veya 200 veya 250 harflik olmalıdır"
Bu sefer rasgelelik işlemeye başlıyor. yani rasgelelik tanımı yapmanız gerekiyor. İstediğiniz şeyi tanımlayıp öyle devam etmek gerekiyor.
Prompt bana özel ama 20 tane yorumdan kaç harf çıkar bilemedim ama benim yorum yazdırmak için kullandığım prompt 1500 harften daha fazla. Destan gibi prompt. Eğitmek ve prompt oluşturmak için vakit harcasamda şimdi takır takır istediğim sonuçlar geliyor.
Kısacası, diğer otomatik botlar ile karıştırmayın. Burada satılan şey, chatgpt üzerine yoğunlaşmış bir üründür. Diğer ürünler genellikle otomasyon üzerine yoğunlaşmış ve içerisinde eğitilmiş GPT bulunmakta. asıl odak noktaları otomasyon olduğu için GPT üzerine yoğunlaşmış bir ürün ile arada bariz farklar oluyor.
Ayrıca kendinizi modüllerin ismiyle sınırlamayın.
Makale oluşturucudan farklı şeylerde isteyebilirsiniz. Reklam oluşturucudan bir tanıtım yazısı da isteyebilirsiniz veya reklam oluşturucudan makale yazmasını isteyebilirsin veya google işletme yorumu, yaratıcılığınız size kalmış. Farklı bir şekilde eğitilği için cevaplarda farklı ve tatminkar oluyor.
Belki de websitenizde kullanacağınız makalaler, reklam oluşturmak için eğitilmiş bir GPT sizi memnun edecektir
Umarım ilk etapta, "nedir la bu?" bir kaç kere okuyup, anlamlandırmaya çalışan dostlarımız için faydalı olmuştur.