Herkesin bilgisine sağlık, fakat doğru bilgiyi benden alın.

12 yıllık bir binada çok yüksek ihtimal ile su ve elektrik abonelikleri/sayaçları ayrıdır. Çünkü abonelik ayırmada genel olarak 2013 yılı sonrasında başlandı iskan şartı. İskan=kat mülkiyetidir. İskan özetle: Bu bina tüm yapı ve altyapı kriterlerini sağlıyor, hiç bir aykırılık yok, projesine ve mimari çizimlere uygundur, tüm denetimleri tamamdır demektir. İskanı belediyeden alırsınız, belediye tapu müdürlüğüne yazı gönderir ve tapunuz kar irtifak sınıfından kat mülkiyet sınıfına geçiş yapar. Çok detaylandırmadan bu şekilde özetlenebilir.

12 yıllık binada iskan yoksa alınmasının önünde ciddi problem var demektir. Projeye uygun değildir, asansörü ruhsatlı değildir, sığınağı daire yapmışlardır, dubleks kat çatı yükseltmiştir, yalıtımı yoktur, İSKİ'den şantiye sınıfından hile ile konuta çevirilmiştir gibi gibi yüzlerce sebep olabilir. Olmasa bile iskana geçiş işlemi günümüzde oldukça maliyetlidir.

Kat mülkiyete sahip olmayan yer sıkıntıdır. Emlakçıya sorarsan "abi uydurma bunlarrrrrrr" der geçer satar. Ama bilene sorarsan bu sebepten kredi çıkmayan/çok az çıkan dairelerin %90'ı kat irtifaklı olduğu içindir. Aynı muhitte yan yana aynı standartlara sahip binada iki daire düşünün. Birisi iskanlı, birisi değil. Evlerin bedeli 4.000.000 TL dersek iskanlı olanı 4.5m TL'ye satabilirsiniz. Sayısız tecrübeler ile sabittir.