Global Markaların uyguladığı çok önemli bir taktiği sizlere söyleyeceğim uyumadan.
İngiltere de global markalara hizmet veren biri olarak anlatıyorum.
Sektör farketmeksizin büyük markaların, örnek : Zara - Decathlon -Bershka vb fiziki mağazaları 1000 üstünde olan firmalar.
Şimdi bu markalar yıllık olarak kurulduğu ülkelerde vergi veriyor.
Fakat vergiden kaçmayı çok iyi biliyorlar. Peki nasıl mı?
Örneğin Zara markasını ele alıp hızlıca anlatayım.
Marka yıl sonuna yaklaşmadan örneğin 400 milyon dolar kar oranında ve vergi olarak yüksek verecek.
Zara logosunun içerisinde yer alan siyah renk 000000 olarak tasarlanmış.
Fakat yıl sonu gelmeden renk oranını 0000001 olarak değişiyor ve bu sebepten tüm mağazalarında yeniliğe gitmesi lazım.
6000 Mağazanın örnek olarak tabelası değişecek, poşetleri değişecek, faturaları - evrakları vb tüm hepsinin değişmesi lazım onlara göre.
Tabi bu renk değişimi gözle bile görünmez değişim ama sonuçta gider olarak yansıtacaklar bunu.
Kendilerini bu değişimden dolayı her yıl sonunda zararda göstererek vergiden kaçıyorlar.
Peki para nereye gitti? Faturası nerede?
Tabii ki, Apple gibi vb büyük firmalar gibi vergisi %1 olan ada ülkelerinde kurdukları diğer firmalarına.
Örneğin Raza Tabela - Raza Kağıt Üretim vb firmalarına ödeme sağlanıyor.
Diyeceksin ki ; Diğer ülkeler de nasıl anlamıyolar? Anlıyorlar ama yasa açısından bir hata yok o yüzden elden bir şey gelmiyor.
Yani vergiyi her zaman fakir halk öder, paran varsa vergi ödemezsin.
Fakirin vergi ödediği yok.
Bu fakirin kendini avutma yöntemi.
Zaranın nefesini keserler Avrupada.
Bahsettiğiniz yöntemler daha küçük çaplı, ya da siyasi asalaklıkla iş yapan, ya da bitcoin vb iş yapan kendini uyanık sanan ahlaksızların yöntemi. Kaldıki bu tarz firmalar belli bir hacme ulaşırsa, devletin filtresine takılır ve müfettişler peşine düşer.
Örneğin yakın zamanda kara para akladığı ortaya çıkan fenomenler gibi.
Devlet asıl fakirle, küçük esnafla vs uğraşmıyor.
Milletin duyduğu da bu küçük çaplıların içinde kendini kurnaz sanan ahlaksızların hikayeleri.
Asıl vergiyi ödeyenler büyükler ve onların gözünün yaşına bakmaz devletler.
Devlet, büyükleri takip eder, bir usulsüzlük tespit edince ciddi cezalar keser, küçük efnasın çapı neyki devlet onunla uğraşsın. Ancak şikayet olması lazım.
Oturduğu yerden insanları karalamak kolay, adamlar kim bilir ne kadar çalıştılar ve hala çalışıyorlar Zara gibi bir marka yaratmak için ve devamlılığını sağlamak için.
Zara geçen yıl yatırımcısına 1.9 milyar Euro temettü ödedi.
5.4 milyar Euro kar açıkladı.
1,34 milyar Euro vergi demek oluyor.
Bilip bilmeden, kimseyi karalamayın.