Öncelikle abartmakdığın sürece yemek gideri kullanabilirsin. Tek kişilik bir firmaysan o zaman atıyorum aylık 50.000 TL'lik sadece yemek/yiyecek gider göstermek sıkıntı olur. Aslında işlenir mi? Pek tabii işlenir ama ileride incelemede bir sıkıntı olmaması adına işlenmemesi daha sağlıklı. Normal yemek fişleri haricinde arada sırada müşterim geliyor dışından onu yemeğe çıkartmam gerekiyor. Misafir olduğu için biraz iyi bir yere gitmek zorunda kalıyorum. 7k TL üzeri olunca fatura istiyorum veya altındaysa fiş alıyorum. Bunu temsili ağırlama olarak gösteriyorum.
Yaptığın masraflar yaptığın iş ile uygun olmalı, mantık çerçevesinde cevapları olmalı. Bu önemli bir nüans. Kısacası: İleride incelemeye takıldığında sana sordukları zaman 100.000 TL bilgisayar almışsın bu nedir gider yazmışsın diye. Video işi yapıyorsan, render için lazım vs diye açıklarsın sıkıntı olmaz. Ama gidipde moto kurye olarak firma kurarsan 200.000 TL 'lik bilgisayar alırsan bunun mantıklı açıklamasını pek yapamazsın. (ps: Bilgisayara genelde ses etmiyorlar ama örnek olsun diye verdim)
Şuan güncel bir sorun var ortada doğruluğundan tam emin olmamak ile beraber şöyle: market alışverişi veya yemek vs giderlerinizde fiş alıyorsanız, Fişte ya nakit olarak yazması gerekiyor ya da kredi kartı kullanıyorsanız sizin adınıza olacak. Veya çalışanınızın adına da olabilir masraf gösterebilirsiniz. Lakin yemeğe gittiniz arkadaşınız hepsini kendi kredi kartından ödedi. Siz arkadaşınıza nakit verdiniz. Bunu gider olarak kullanmakta sıkıntı olur diye bir bilgi var bende. Doğrumudur bilmiyorum ama buna dikkat etmelisiniz bence.
Muhasebecinize bence bunun kanundaki yerini sormalısınız neye istinaden bunu söylediniz bana diyin. Bence sizin muhasebeci uğraşmak istemediği için bunu söyledi. Veya farklı sebeplerden dolayı incelemeye girebileceğiniz için riski en aza indirme peşinde bilmiyorum.