Merhabalar,
Egzoz tespit raporu diye bir şey ben şahsen ilk defa duydum. Egzoz muayenesini (Egzoz gazı emisyon ölçümü) kast ettiğini düşünüyorum. TÜVTÜRK muayene istasyonunda egzoz muayenesi her zaman sorunlu oluyor. Bizler dışarıda yaptırıyor TÜVTÜRKe sokmuyoruz: üstelik ne egzoz var ne başka bir şey. Kanımca, memur bey sizin aracınızın orijinal egzozunuzun olmadığını düşündü ve daha yüksek meblağ ceza ödemenizi istedi. Nitekim, egzoz testinde emisyon değerlerinden gerekli parçalara kadar bakıyorlar. Yeni bir egzoz alsanız -çıkma da dahil- fiyatlar malum sorun; cezayı yediğiniz egzozla gitseniz zaten kalacaksınız. Aslında sizi baya bir uğraştırarak bir daha egzoz kullanmamanızı sağlamaya çalışmış diye düşünüyorum. Üstelik bu süreçte aracınızı da kullanmamanızı sağlamaya çalışmış.Genellikle araçta egzoz tespit edilirse orada cezayı yazar geçerler böyle muayene falan ilk defa duyuyorum. Lütfen kızmayın ama bence biraz da insaflı davranmışlar diye düşünüyorum.
Açıkçası bildiğim kadarıyla eğer egzoz testiniz sisteme işlenmiş ise -TÜVTÜRK girmişsiniz işlenmiştir diye düşünüyorum- sorunu düzeltip yeniden sokmanız gerek. Eğer muayene sokmaz trafiğe çıkarsanız tekrar yakalandığınızda 5-10kya -zam gelmiş olabilir bakmalısınız- yakın bir ceza ödersiniz diye düşünüyorum. Egzozdan kaldınız ancak araç muayenesine gerek var mı? Girmenize gerek yok diye biliyorum. 200-300 TL bir şeydi muayene kaldığınız için 1 ay içinde sanıyorum ücretsiz bir şekilde aynı istasyondan yeniden teste girebilirsiniz. Ya sabah ilk iş gidin ya da gün sonunda girin. Neden bilmiyorum bu saatlerde muayene daha rahat geçiyor
Tekrardan geçmiş olsun; selamlar, sevgiler.