Öncelikle yanıtınız için çok teşekkür ederim. Aslında yapı itibariyle çok basit. Kontrol için, sadece login key, ve android için çalıştığından cihaz id'sini alıp kontrol ediyor. Fakat giriş bir kez yapıldığı için, uygulamanın ana ekranı her açıldığında banlanma durumunu kontrol etmesi gerekiyor. Örneğin a kullanıcısı, hesabını b kullanıcısıyla paylaştı. Bu durumda a kullanıcısının cihazı ve hesabı banlanıyor. Fakat a kullanıcısı tekrar giriş yapmayacağı için uygulamayı kullanırken ban durumu kontrol edilip çıkış yapması gerekiyor. Dediklerinize aslında pek uzak sayılırım. Fakat mantığı bir türlü kafamda oturtamıyorum. Binlerce kullanıcı, her ana sayfaya tıklanışta kontrol. Bu da doğal olarak hangi sistem kullanılırsa kullanılsın çok fazla sorgu anlamına geliyor. Acaba sorgu sayısı bana fazla geliyor da yapıya göre normal mi onu da bilmiyorum.
Sorgu sayınının bir önemi yok, bahsettiğim heartbeat eylemini deneyebilirsiniz, redis veya memcache ile sorgunuzu MySQL den çekin ve uygulama içi bi local storage ile nosql hedeflemenizi öneririm.