Dostum,
Yıl 2024 bahsettiğin Almanya 2. dünya savaşından çıkmış yerle bir olmuş ve kalkınmak için endüstri devrimine girmiş bir ülke.

yıl 2024 ve bizim için böyle bir durum söz konusu değil.
ülkemizde eğitim düzensizliği sebebiyle nitelikli iş gücü sorunu söz konusu.

ilk okul çağından itibaren nitelikli öğretmenlerin öğrencileri analiz edip ilgi beceri yetkinliklerine göre ayırıp aileleriyle koordineli olarak eğitimlerine paralel olarak sürdürmeliler böyle bir olay olmadığı için baştan kaybediyoruz.

20 yıldır amaç bu değil amaç parasal eğitimle herkes diploma sahibi olsun.
aman oğlum okusun diploma alsın şeklinde bir algı ile insanlar eğitimin çarpık ve sonuçsuz düzeninde ilerliyor ilerlemeye devam edecek.

Arz talep dengesi eğitimde bozuk parayla diploma verdiğin bir insana kaliteli eiğitim verip mesleği öğretmezsen nitelikli iş gücünü kaybedersin.

Herkes mühendis memlekette. Ama mezun mühendis iş bulamıyor ara eleman oluyor ara eleman tecrübesi olmayan mühendis haliyle asgari ücretle tecrübesiz olarak işe başlıyor.

bu döngü böyle devam edecek en az 10 sene.
eğitimde gerçekten halk için ülkenin kalkınması için reform yapılacaksa ücretli eğitim bitecek arz talep dengesine göre eğitim sistemi olacak. Atıyorum elektrik bölümünü okuyan bu işlerde çalışacak bilgisayar okuyan o işlerde çalışacak bununda kontrolünü devlet yapacak.

nitelikli iş gücü olmadığı sürece çalışan hakkını alamaz işveren de beklediği verimi alamaz.

yani uzun lafın kısası biz değil devlet bunu doğru şekilde yönetmeli.