Tuhaf olan blog sitelerinin devrinin bitmesi değil daha önce bir devrin olmasıydı. Esasen insanlar bilgi edinmek istediği bir konu için arama motorlarında arama yapıyor ve bilgi edinmek için SERP'te çıkan bir linki tıklıyor ve bilgi edinmek için okuyor. İşin ilginç tarafı o sitenin konu hakkında temelde hiç bir bilgisi ve uzmanlığı yok. Site o bilgi verdiği konuya anahtar kelime araştırmasında denk geliyor sonra site sahibi webde iki araştırma yapıyor ve yalan yanlış bulduklarını çorba yapıp ziyaretçilere sunuyordu. Çoğunlukla bu site sahibi bu yalan yanlış bilgileri kendi de çorba yapmıyordu. Bilmem kaç yüz kelimeyi taban fiyattan bilmem kaç kuruşa yazan; günde bilmem kaç bin kelime yazmaktan girdiği stresle böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinden salgılanan kortizol hormonu ile beyni iltihaplanmış gariban makale yazarlarına bu metinleri toplu halde yazdırıyordu. Ne bir uzmanlık, ne bir literatür araştırması ne bir terminoloji bilgisi, ne bir atıf. Bu içerikleri okuyanların da bilgisinden çok cehaleti daha da artıyordu.
Google'nin bu duruma algoritma müdahalesi olmasa da zaten sanal zeka projelerinin kullanımı arttıkça blog siteleri yok olacaktı. Sanal zeka projeleri artık bir nimet ve aradıklarınız hakkında etkileşimli bilgi edinebiliyorsunuz. Örneğin geçen gün bir rahatsızlık hakkında bilimsel yayınları taramasını ve klinik araştırmalar sonucunda bu sorunu hafifletecek doğal besinlerin hangileri olduğunu söylemesini istedim. Bana yayınların linkini de dökerek cevap verdi. Bu yayınları okuyacak vaktim olmadığı için bu besinleri alan kontrol gurupları ile diğer guruplar arasındaki iyileşme farkın istatistik oranlarını da dökmesini istedim anında net oranları da verdi.
Şimdi böyle şeyler varken, zamanında taban fiyattan o konu ile uzaktan yakında alakası olmayan bir makale yazarına yazdırılmış yalan yanlış çorba içeriği kim ne yapsın?