Merhabalar;
Piyasalar çok kötü, sanayide çalışıyorum. kaynakçı arkadaşların fazla işi yok, tarım yapan arkadaşların ağaçlardaki meyveler para etmedi. Mail işi yapıyorum hem üreten sayısı arttı hem de müşteri azaldı güncelemeler nedeni ile.
Ev yapacağım diye tarlayı istedğimiz fiyattan %20 ucuza sattık.
Yapay zeka iyice gelişti ve bir çok mesleğin yapabildiğinden daha iyisini yapıyor şimdiden.
Yani çok ciddi ekonomik kriz içindeyiz.
Tam girişimcilik zamanı !
Açık açık yazıyorum ki, aklınızda ucuz numarar bunlar diye geçirmeyin.
1. 6 ay önce sanayiyie kaynak pratiği için girmiştim. Öğrendim. Artık yavaşta olsa kendim bir şeyler yapabilirim. kaynak makinemi de aldım sonuçta. Sadede ev yapımında elde edeceğim kar 6 ayda 300k
2. Tarlaya müşteri çıkınca % 20 ucuza sattık. Nakit para ev yapımına gidecek. Ancak kabul etmesem 1 ay sonra dahi satacağım tutar aynı olacaktı. 1 ayda 40k faiz geliri olacak.
3. 2 gündür ev temeli için uğraşıyorum. kalıpçı ile anlaştım. toplamda 100k ödeyeceğim. Çünkü kalıpçının elinde iş yok (100k kalıp, beton, demir toplam) Normal zamanda aynı temel 180k tutuyor.
4. piyasada şuan fazla sayıda mail açan var. elimdeki iş bitince kendime açacağım bir süre. çünkü piyasaya mail vermeyi ilk aşamada düşünmüyorum. isteyen olursa da fiyatlar yüksek artık (8-10tl) zaten müşterinin az olduğu piyasada ucuza mail vermektense yurt dışı için stok yapmak daha karlı. ne zaman piyasadan kar etmediği için mail üreticisi azalır o zaman doğru müşteriyi bulmak için geri döneriz.
5. Hazır elde kaynak olarak nakit varken önümüzdeki hafta youtube ye ağırlık vereceğim. evimizin yapım süreci boyunca kanalı da bir yere getirmiş olmayı planlıyorum. (6-12 ay)
6. yapay zeka işleri elden alıyorsa yapay zekayı işe almak gerekir. akıntıya karşı kürek çekmek saçma. 1 yıl içinde daha iyi yerlere gelebilmek için yapay zeka ile ücretli danışmanlık ve teknik hizmet konusunda anlaştık. (yıllk 8k maaş) 1 yılda 10x kazadırırsa yola devam ederiz.
7. 18 ay sonunda eldeki nakit (1m tl) krizi fırsata çevirip ev+araç+1m tl olcak şekilde değerlendirmek istiyorum. Böylece 1m tl ye 18 ay içinde 2,5x işlem hacmi oluşturmayı deneyeceğim. Bu benim normal işte kazanamayacağım bir tutar olduğundan 18 ay sonunda ev ve araç bedavaya gelmişken aylık gelir geçim hariç 50k ya gelecek. toplamda ise aylık gelir 150k kazanç olmuş olacak yaklaşık.
8. 18 ay sonunda dışarı hiç bir iş yapmasam elimde nakite çevirebilecek 15k mail ya da sosyal medya hesabı opacak. 1 yıl sonunda ortalama 1 $ dan yurt dışına satarsam 15k $ lık doları da 50 tl ortalama tutarsak 750k lık stok bulunacak.
toplamda bu kriz döneminde 18 ayda ev +. araç + 1 m tl nakit + 750k lık stok olacak.
bunun bir girişimcilik olduğu unutulmamalı. Kesin olacak diye bir şey yok. Tarihe not düşmek için açtım birazda konuyu. Benzer durumda sizde kendinize bir yol haritası çizip kriz dönemini iyi geçirebilirsiniz.
iyi forumlar.
Not: sürece çoktan başladık. çarşı içinde 13k aylık kira bedeli ile duvlex ev kiraladım.