yazdılklarınız çok yüksek oranda doğru, katılıyorum,
benim ise ilk mesajım dini açıdan doğru değil; buna da siz katııyorsunuzdur. ama ben onu bir yaşam felsefesi olarak yazmıştım, neyse...
o halde beni boşverelim.
madem öyle, dediğiniz doğrular gibi, e o halde "en doğrusunu biz yaşıyoruz, en kutsalı bizimkisi, en iyisi biziz" gibi argümanları bırakalım....
halbuki bakın tersi bir argümanda nasıl da hepsini eş değer kılabildiniz =)
daha detaylı araştırırsanız eminim ki birşeyin değiştirildiği yokmuş diyeceksiniz, eğer yine detaylıters araştırma yaparsanız, müslümanların diğerleri değiştirildiği diye benzer argümanlarının, tam tersi dinler için, kuran üzerinden de yapıldıgını görürsünüz. Ve çok da akla yatan hikayeler var Kuran'ın da değiştirildiği hakkında.. Kuran değişmese bile, diğer arkadaşların örnek verdiği gibi, yorumlamalrda bile dağlar taşlar kadar farklar var. Metin sabit kabul etsen bile, farklı mezhepler arasında farklı dinler kadar farklılıklar var.... Neyse....
Ben hangisi dogru hangisi yanlış bilemem. ama her dinde, olumlu - olumsuz benzer argümanlar oldugunu biliyorum. Herkese göre en dogru kendinin ki, en hakikat, en değişmemiş kendinin ki. Kısacası hiçbirisi diğerinden üstün değil (bana göre)
Tekrar ilk mesjıma döneyim, arkadaş gibi sıfırdan başlıyor olsam, daha kolay olan bir ritüel ile doldururdum boşlugumu. Zira şuan manevi boşlukta, örneklediğiniz gibi, ateşe selam bile verse huzur bulacaktır =) Kuzenimin de benzer vakası vardı, madde bağmlısıydı, onu bıraktı kendini dine verdi, şimdi sonunu anlatıp moral bozmayayım. Fakat arkadaşın eski konuların bakın, alkol bağımlılıgı ile konuları var. Neyse, din gerçekten dine ihtiyaç varken, bir varoluş amacı sorgularken vs. bulunursa ve yönenilirse iyi etki eder, farklı boşluk ya da eksskler için öyle ilaç gibi atayım dersen sonu çok kötü olabiliyor; bu durumlarda profesyonel bir destek lazım aslında.
tartışma için teşekkürler
Hocam arkadaşın konusunu ele geçirmiş gibi oldu ama son bir mesaj yazıp bilgisayarı kapatıcam inşallah bugün
Daha detaylı araştırırsam, zaten bulmak istediğim sonuç bire bir aynı 3 din.
Gene bu konuda yazdığım yorumlardan birinde söylemiştim, Allah Kuran'da sadece tek 1 şey anlatıyor, yalnızca 1 şey. "
Ben ilahım."
Tevhid inancı diyoruz arapçasıyla, birleme, birlik.
Şimdi bana kalırsa aslında ortada hiçbir din yok, sadece tevhid var, yani Allah(ben böyle diyorum) adında bir yaratıcımız var;
- Bu yaratıcı bozulmalar olsa da 3 dinde de benzer hikayelerle bizi yarattı ve bazı olaylar sonucunda dünya sürgünümüz başladı.
- İnsanlık dünya tarihi boyunca yaşam telaşesi, şeytan ve nefsinin etkisiyle rabbini unuttu, ilk örnek Allah'ı unutup kardeşini öldüren insan.
- Daha sonra insanlık rabbini unuttu, Allah onlara Nuh'u gönderdi, kendini hatırlasınlar diye, gene unuttular Allah onları yok etti ve yerlerine yeni bir kavim kıldı.
- Sonra bu kavim rablerini tekrar unuttu, Allah onlara kendisini 3 dinde de sayılan İbrahim ile tekrar hatırlattı. Neyi yapsınlar neyi yapmasınlar söyledi. Kendini anlattı.
- İnsanlar gene unuttu, gene unuttu gene unuttu.
- Allah son kez Hz. Muhammed ile;
Ali Imran (3). (O Allah) sana Kitabı hak ile, kendinden önceki (kitapları) doğrulayıcı olarak indirdi. Tevratı ve İncili de (Allah) indirdi.
Hatırlattı. Kendisinin bir olduğunu, bir önceki hatırlatmada insanların ona çocuk isnad ettiğini(hz.İsa) ama onun çocuğu olmadığını, onun tek olduğunu ekledi sadece.
Yani aynı Allah her seferinde aynı şeyi söyledi.
Yalnızca unuttukça veya değiştirdikçe doğru olanı tekrar eddi ve eskiyi tekrar etti.
Çünkü Allah aynı Allah.
Benim dini inanışım bundan ibaret.
Ben hiçbir dini birbirinden ayrı görmüyorum.
Hatta ben 3 din dışındaki dinleri de birbirinden ayrı görmüyorum çünkü ben dini bir masal veya parça parça uyduruk hikayeler olarak görmüyorum.
Ben dini dünyanın/alemin başından sonuna olan anısı olarak görüyorum.
İnsanlığın yolculuğu olarak görüyorum.
Dinlere bakarken Hz Ademden başlıyorum, parçalara ayırmıyorum, Hz İsaya gelenleri reddetmiyorum. Ben incili de okudum biraz ama kuranı okumak ve benimsemek bana yetti çünkü zaten neyi okursam okuyum aynı şeyi anlayacağım.
İyi bir insan olmalıyım, haram yememeliyim, zina yapmamalıyım, hile yapmamalıyım, ölçüde tartıda adaletli ve ahlaklı olmalıyım, insanlara ve hayvanlara iyi olmalıyım, anneme ve babama onlar gençken ve yaşlıyken iyi bir evlat olmalıyım, yalnızca ve yanlızca 1 adet yaratıcı olduğuna ve onun herşeyin hakimi olduğuna inanmalıyım.
Burada ibadet şekilleri, dua ederken elimizi sağa mı açalım sola mı açalım yukarı mı dönelim aşağı mı dönelim üçgen mi yapalım kare mi yapalım gibi şeyler tamamen teferruat.
Ben müslümanım dediğimde aslında yalnızca Muhammed'e değil, Ademe, Nuha, isaya musaya ibrahime davuda ve diğerlerine inene inanıyorum ve müslüman kelimesi araştırırsanız eğer bunu ifade eder, bize göre tümü müslümandır.
Teferruat diyorum ama bunlar da tabi mesela dedim ya Allah unuttukça bizlere hatırlattı ve bizlere eksik kalanı tamamladı.
Örneğin Hz Isa dan sonra Rabbimizi untutuk, nereye bakacağız, rabbimiz nerede, yukarı da mı aşağıda mı, nereye dönelim? Yukarı mı dönelim?
Allah tekrar hatırlattı.
﴾bakara 144﴿ Biz senin, yüzünü göğe doğru çevirdiğini elbette görüyoruz. İşte şimdi kesin olarak seni memnun olacağın kıbleye döndürüyoruz. Artık yüzünü Mescid-i Harâm tarafına çevir; nerede olursanız olun yüzünüzü o yöne çevirin. Kuşku yok ki kendilerine kitap verilenler bunun rablerinden gelmiş bir gerçek olduğunu elbette bilirler. Allah, onların yaptıklarından habersiz değildir.
Dinlerdeki olumlu olumsuz şeyine hiç girmeyelim çünkü burada sosyo psikoloji de giriyor kime göre olumlu kime göre olumsuz falan çok karışık.
Dolayısıyla olaylara parça parça değil tam bir bütün olarak bakmak lazım.
Yani evet, dediğiniz gibi hiçbiri diğerinden üstün değil çünkü aynı şey.
Arkadaşın durumuna gelirsek, valla kader kısmet, ben şahsen bir müslüman olarak inşallah böyle devam eder ve son nefesini müslüman olarak verir isterim. Gene de yaşam onun umarım muvaffak olur.
Barış içinde kapattığımız için bende sevindim tartışma için bende teşekkür ederim iyi geceler.