SEOmuhendisi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Zorluk kısmına takıldınız, ben kendimce olan sebeplerinden bahsetmeyeceğim, benim ima ettiğim dinin kendisinden ziyade, fanatikleri tarafından yaşanan ve dayatılan şeklindeydi. Türkiye'de bir dinsiz kadar, gerçek bir müslüman olarak yaşamak da bir hayli zor ama bu argümana girmeyeceğim....

Ben size basit bir matematik için cevap isteyeceğim. Diğer kutsa kitapların geldiği ilahi dinlerde, hristiyanlık ve yahudilikte,
  • Dua, özel bayram seyran ve cuma ibadetleri vs. haricinde, günde 40 dakika, hazırlık sürelerini ve günümüz zamanındaki ekstra zaman giderlerini sayarsak 1.5 saate çıkan ve zaman olarak da günün her öğününe dağıtılmış ibadet (namaz)
  • Mekke gibi uzak bir coğrafyaya seyahat şartı (hac)
  • Her sene yüksek tutarda mecburi maddi yardım (zekat)
  • 30 gün tam kapsamlı bir yeme içme perhizi (oruç)
bu ibadetler hangilerinde ne ölçüde var? Var dediklerinizin dayanağı olan kutsal kitap metnini de refere ederek yazabilir misiniz?

Hepsi hemen hemen aynı şeyleri emrediyor dediniz ya, ona istinaden soruyorum. Merak ediyorum gerçekten.

Sevgiler
Zorluk kısmına takıldım çünkü siz arkadaşa direk bu zor başkasını seç diye yolundan döndürmeye çalıştınız ilk mesajınızda başka neyi tartışıyor olabiliriz ki?
Alt kısıma geçmeden önce şunu söylemek istiyorum belki bu söylediklerim aslında yeterli bile olabilir, siz eğer bu arkadaşa ne biliyim ateşe tap diyorsanız belki bu daha kolay olabilir, belki ateşe tapmanın gelenekleri sabah güneşi selamlamak akşam da ateşin etrafında dönmekten ibarettir bilmiyorum uyduruyorum.
Ama şuanda biz 3 büyük din üzerinden tartışıyoruz diye varsayıyorum.
Bu durumda aslında Allah'a mı inanmak daha kolay, yoksa Allah'a mı inanmak daha kolay?'ı tartışıyoruz.
Bu yüzden bu tartışmanın bir çıkışı olacağını sanmıyorum en azından bizim aramızda.

Alt kısıma gelirsek, dua bariz bir şekilde tüm dinlerde var.
Namaz ibadetine gelirsek, müslümanlar kendi içinde bile parmak kaldırılır mı, el karnın neresine konur vs. gibi şeyleri tartışırken ben mensubu olmadığım diğer dinlerin ibadet şekilleri hakkında maalesef bilgi sahibi değilim, ama yahudilerin ağlama duvarında ibadet etmesi, torah için saatlerce sağlarına sollarına sargılar sarması, kafalarına bir şey bağlamaları, ağır tevrat parşömenlerini açma ritüelleri, hristiyanların pazar ibadetleri, vs. olduğunu biliyoruz.
Burada zaten eğer hristiyanlığın bozulmaya uğramadığını düşünseydim zaten hristiyan olurdum.
Ancak,
“And you shall remember the LORD your God, for it is He who gives you power to get wealth, that He may establish His covenant which He swore to your fathers, as it is this day.

"
"Remember the Lord in everything you do, and he will show you the right way."
"Honor the Lord by making him an offering from the best of all that your land produces."

Şimdi, bunlar incilden ayetler, kuranda da çok benzer ayetleri zikir kısmında görüyoruz.
Örneğin tanrınızı hatırlayın/anın derken burada kastedileni ne olarak anlamalıyız?
Örneğin islamda da benzer ayetler var demiştim.
"O akıl sahipleri, ayakta dururken, otururken ve yanları üzerine yatarken dâimâ Allah’ı zikrederler; göklerin ve yerin yaratılışını tefekkür ederler ve: “Rabbimiz! Sen bunları boşuna yaratmadın. Sen bütün eksik sıfatlardan uzaksın. Bizi cehennem azabından koru!” derler."
"Rabbini sabah akşam içten içe, boyun büküp yalvara yakara, derin bir ürpertiyle ve ancak kendin işitebileceğin bir sesle zikret! Sakın gâfillerden olma!"

Şimdi, ben bir müslüman olarak peygamberimden gelen hadisler ve kurandan bildiğim diğer ayetler ışığında bu ve benzeri ayetlerin namaza da dalalet ettiğini biliyorum.
Bildiğim kadarıyla zaten bu tarz şeyleri yapan hristiyan gruplar da var, dediğim gibi hristiyan veya yahudi olmadığım için onların bilgisine çok hakim değilim, bu sebeple hakim olmadığım bilgiyle tartışmada çok ileri gidemem haklıyken haksız konuma düşmekten korkarım.

https://www.youtube.com/watch?v=r4FaqRa1KFE
Örneğin böyle şeyler var. Yapan var, yapmayan var,bazıları yapmıyor diye buna dinden değil diyebilir miyiz?

Zekat diyorsunuz,
"If your brother becomes poor and cannot maintain himself with you, you shall support him as though he were a stranger and a sojourner, and he shall live with you"
"A righteous man knows the rights of the poor; a wicked man does not understand such knowledge."
"If you pour yourself out for the hungry and satisfy the desire of the afflicted, then shall your light rise in the darkness and your gloom be as the noonday"

Gene incilden ayetler.

Başta söylediğim ve belki bunu söylemem bile yeterli olabilir dediğim noktaya geliyoruz, Allah'a mı inanmak daha kolay, yoksa Allah'a inanmak mı daha kolay.
Vermek, iyilik yapmak, haram yememek, zina yapmamak, alkol içmemek ve benzeri günahlar her dinde var, hatta hristiyanlıkta 7 büyük günah yok mu?
Örneğin orada tembellik çok büyük günah.
Bizde de tembellik iyi bir şey değil. "Hiçbir kimse, asla kendi kazancından daha hayırlı bir rızık yememiştir. Allah’ın Peygamberi Dâvût aleyhisselâm da kendi elinin emeğini yerdi" hadis.

Hristiyanlar bunun üzerinde daha çok durmuş, bizimkiler durmamış.
Ama yol aynı yol, ilah aynı ilah.
Yolda tahrip olan kurallar var, bozulan tartı var, insanların menfaat için değiştirdiği sözler var.
"“Nasıl olur onların size güvenmelerini beklersiniz ki, onlardan bir zümre vardı ki Allah'ın kelamını işitip akılları aldıktan sonra, bile bile onu tahrif eder, değiştirirlerdi.” (Bakara, 2/75)"

Oruç ile ilgili kısma gelirsek:
  • Jesus assumes you will fast. Jesus promoted fasting to His disciples when He said in Matthew 6:16 "when you fast . . . the Lord will reward you in secret." Interestingly, He didn't say "if" you fast—He assumes we will fast.
  • In one sense, fasting is a very personal way to offer praise to God and be in extended communion with Him. In another sense, fasting is a very communal activity. When we fast together for a common purpose with our friends, family, or church, it’s especially powerful.
  • Fasting is for everybody: children, adults; busy working people, retired people; stay-at-home moms, students . . . Even those with health issues can fast. Everyone can fast from something for some length of time.

Hac ile ilgili kısmı araştırmadım ve yorum yazmayacağım çünkü bildiğim kadarıyla hristiyanların öyle ziyaret edebileceği kutsal bir mekan yok, yahudilerin var ama onların dinini araştıracak bilgim de olmadığı için belki tevratlarında yada onların hadislerinde yazan kutsal yere gidin tarzında ayetleri bulamam, belki yanlış yorumlarım diye bu konuya el atmak istemiyorum, ama kutsal yurt, vadedilmiş topraklar da yahudilerin hedeflediği bir şey. Bizde ise hacca gitmek kuranda var.
Ancak haccı paralı yapan, haccı amerikan uşağı arapların para makinası yapan Allah değil insanlar.
Dolayısıyla başkalarına para yediriyorlar diye Allah'ı suçlayamayız.
Olmayacak şeyi örnek vermek iyi olmaz ama gene utopik bir örnek vereyim.
Oruç tutacağız, farz. Dünyada da hiç yemek kalmamış, orucumuzu açarken ******** birinden parayla ekmek almak zorundayız.
Bu oruç tutmayı kötü mü yapar?
Hac için de benzeri geçerli.

Son olarak ,belki yazdıklarımda yanlışlar olabilir, belki sizin yazdıklarınız yanlıştır.
Ben kendimi kimseyi dine sokacak çıkartacak biri olarak görmüyorum, kalpleri yumuşatıp katılaştıran Allahtır, bakın arkadaşınkini nasıl yumuşatmış kendisine çevirmiş adeta bir pusula gibi.
Ben kendi bildiğim yolun doğruluğundan yarın sabah olacağından emin olduğum kadar eminim.
Bu tartışmayı saatlerce uzatabiliriz ama eminim benim de sizin de bilginizin yetmediği yerler olacaktır.
Siz muhtemelen bir şeye inanmıyorsunuz ama ben inanıyorum ve bilmediğim şeylerle münakaşaya girersem ben kazandım sanarken kaybededebilirim ama siz bir şey kaybetmezsiniz o sebeple çok fazla atışamayacağım kusura bakmayın.