Yazım şeklimden dolayı iletişimde zıtlık oldu belki daha açık yazmalıydım.
O yazdığım şeyleri yapıyorlar diye yazmadım, o yazdığım şeyleri onlar o dinlerde de günah diye yazdım. (bazıları tartışma konusu örneğin baktığımda domuz yemek için ye de diyemiyorlar yeme de diyemiyorlar kimisi tanrının domuza temiz dediğini kimileri ise barındırdığı parazitlerden dolayı günah oldugunu söylüyor vs)
Ama dediğim gibi üç aşağı beş yukarı her dinde kurallar benzer veya aynı.
Bunu uygulamıyor olmaları, ki sizde yazdınız zina var diye, yok, hangi dine bakarsanız bakın zina yok haram.
Yapıyorlar, hatta haç kolyesi takanı da yapıyor kiliseye gideni de yapıyor değil mi?
Bu durumda bu onların dinini daha kolay mı yapıyor, demek istediğim bu.
Örneğin:
https://www.youtube.com/shorts/YV5GwPksc0U
Yahudiler lamba icat etmişler, shabbat'da ateşi karartmak veya açmak yasak olduğu için, Allahı kandırmayı severler yahudiler, lambayı aç kapa yapmıyor ama döndürerek günaha girmemiş oluyorlar.
Tartışma sebebimiz siz islama hard mode diyorsunuz fakat diğer dinlerden pek de farkı yok, diğerleri daha çok tahrip olduğu için bazı kurallar unutulmuş veya farklışaltırılmış. Romanın vs. etkisiyle özellikle hristiyanlığın papa/para/otorite/tartı kuralları kesinlikle güvenilir değil.
Ama bakıldığında her dinin kuralları üç aşağı beş yukarı aynı çünkü gönderen aynı.
Benim sizle tartışma sebebim bu.
Zorluk kısmına takıldınız, ben kendimce olan sebeplerinden bahsetmeyeceğim, benim ima ettiğim dinin kendisinden ziyade, fanatikleri tarafından yaşanan ve dayatılan şeklindeydi. Türkiye'de bir dinsiz kadar, gerçek bir müslüman olarak yaşamak da bir hayli zor ama bu argümana girmeyeceğim....
Ben size basit bir matematik için cevap isteyeceğim. Diğer kutsa kitapların geldiği ilahi dinlerde, hristiyanlık ve yahudilikte,
- Dua, özel bayram seyran ve cuma ibadetleri vs. haricinde, günde 40 dakika, hazırlık sürelerini ve günümüz zamanındaki ekstra zaman giderlerini sayarsak 1.5 saate çıkan ve zaman olarak da günün her öğününe dağıtılmış ibadet (namaz)
- Mekke gibi uzak bir coğrafyaya seyahat şartı (hac)
- Her sene yüksek tutarda mecburi maddi yardım (zekat)
- 30 gün tam kapsamlı bir yeme içme perhizi (oruç)
bu ibadetler hangilerinde ne ölçüde var? Var dediklerinizin dayanağı olan kutsal kitap metnini de refere ederek yazabilir misiniz?
Hepsi hemen hemen aynı şeyleri emrediyor dediniz ya, ona istinaden soruyorum. Merak ediyorum gerçekten.
Sevgiler