üstadım borsa istanbul verileri üçüncü şahıslara dağıtılamıyor. bu bahsettiğin verilerin hepsi ücretli. matriks iq ile bu verileri alabilir, işleyebilir ve kullanabilirsin. ama yeniden yayınlayamazsın.
ancak şöyle muğlak bir durum var. sen bu verileri aynen aldığın gibi mi yayınlayacaksın yoksa yorumlayacakmısın. yorumlanmış veri senin üretimindir, yayınlayabilirsin. matriksten çekeceğin bilgi senin girdindir. ha matriksten takas verilerini almışsın ha twitterdan ver
almışsın. ama aynı şey anlık veriler için geçerli dğeildir. o verileri alıp yayınlarsan üzerinde bir işlem yapmadığın için aslında "başkasının verisini" yayınlamış oluyorsun.
bu verileri yayınlayanların hepsi ücret istiyor. veri dağıtım lisansı dye birşey var. bu sana bist'den aldığın verileri istediğin gibi ücretli veya ücretsiz dağıtma hakkı veriyor.
yani bizim paramızla kurulan borsanın verilerini bize parayla satıyorlar. analiz programları için para ödemeyi anlarım ama canlı veri için... bilemeyeceğim.
ben her ay bir dünya para veriyorum matriks'e. yapacak birşey yok.
bu verilerin anlık durumları ve günsonu durumları var. anlık kurum dağılımları, günsonu kurum dağılımları... var da var...
bu dediklerimi derle topla kullanabiliyorsan kullan işte...
Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Benim aklımda istemde ai ile birleştirilere tonlarca veri okumaktan kurtarmak son kullanıcıyı. Lakin tabi kişi ister ise bu veriye de ulaşmalı diye düşünmekteyim. Araştırmalarım neticesinde
https://www.borsaistanbul.com/tr/say...yayin-urunleri sayfasına ulaştım. Burası üzerinden veri dağıtımı için lisans alınıp paylaşılabileceği ile ilgili çıkarıma vardım. Özellikle veri dağıtıcı kuruluşlar alanından çıkarabildiğim sonuç bu. Bir mail gönderdim ücret veya şartlar ile ilgili bilgi olmadığı için. Şuan dönüş beklemekteyim. Bu veri dağıtıcı kuruluşlara bakıldığında Türkiye'de fintables haricinde tüm dağıtıcılar ya aracı kurum yada banka ve hepsi anonim şirketi. Fintables de anonim şirketi lakin diğerlerinden ayrılarak sadece verileri ücret karşılığı yayınlıyor alış satış gibi işlem barındırmıyor. Bilmiyorum kafam çok karışık. Büyük bir heyecanla girdim uygulamayı geliştirmeye. Gittim İş Yatırım ve Kap gibi halka açık web adreslerinden veri çektim hatta database e kaydettim. Ancak şuan içinde bulunduğum kaotik durum ne yazık ki beni projeden soğuttu.