üstadım borsa istanbul verileri üçüncü şahıslara dağıtılamıyor. bu bahsettiğin verilerin hepsi ücretli. matriks iq ile bu verileri alabilir, işleyebilir ve kullanabilirsin. ama yeniden yayınlayamazsın.

ancak şöyle muğlak bir durum var. sen bu verileri aynen aldığın gibi mi yayınlayacaksın yoksa yorumlayacakmısın. yorumlanmış veri senin üretimindir, yayınlayabilirsin. matriksten çekeceğin bilgi senin girdindir. ha matriksten takas verilerini almışsın ha twitterdan ver
almışsın. ama aynı şey anlık veriler için geçerli dğeildir. o verileri alıp yayınlarsan üzerinde bir işlem yapmadığın için aslında "başkasının verisini" yayınlamış oluyorsun.

bu verileri yayınlayanların hepsi ücret istiyor. veri dağıtım lisansı dye birşey var. bu sana bist'den aldığın verileri istediğin gibi ücretli veya ücretsiz dağıtma hakkı veriyor.

yani bizim paramızla kurulan borsanın verilerini bize parayla satıyorlar. analiz programları için para ödemeyi anlarım ama canlı veri için... bilemeyeceğim.

ben her ay bir dünya para veriyorum matriks'e. yapacak birşey yok.

bu verilerin anlık durumları ve günsonu durumları var. anlık kurum dağılımları, günsonu kurum dağılımları... var da var...

bu dediklerimi derle topla kullanabiliyorsan kullan işte...