Çok fazlaca bu durumu gördüm. Fakat insanlar ne hikmetse maaşlı çalışma mantığında yürüyorlar. Bir şirkette şait oldum hatta kişi ile konuştum.

Adama her satıştan 200 dolar prim veriyorlar ve ayda en az 10 satış yapıyor. Yani 10 altına hiç düşmüyor ama üstüne çıkıyor. Adam asgari ücret + sigorta + prim olarak çalışıyor. Tabi doğal olarak bu satışları 30 günlük süreçte yapıyor. Yani ayda 20 gün boşta kalıncada şirketteki angerya işleri veriyorlar. Diyorumki sen ayda zaten 2000$ prim alıyorsun en az 60 bin TL yapıyor. Birde neden sigorta ve maaşla çalışıp şirketteki bütün angerya işlere bakıyorsun diyorum.

Bana dediği sabit maaş olması önemli sigortamda olsun Zaten asgari ücret o zamanlar 8000 küsür mü neydi. Yani bazı zihniyetler maaş olmadan çalışamıyor.

Fakat satış başı prim usulü çalışacak insan bulursanızda personel arasında rekabet olur ve hepsi çok kazanmak için işi boşlamaz. Aksi halde nasılsa maaş alıyorum satış olursa olur, olmazsa olmaz banane diyemezler. Güzel bir düşünce fakat insanlara şunun garantisini vermeniz lazım. Ben aylık sana asgari ücretin 2-3 katını kazanabileceğin data göndereceğim. Sen istersen az kazan, istersen çok kazan bu sana kalmış. Hem bu şekilde işinde iyi olan personel ve işini yapamayan personeli ayırt etmiş olursunuz.

Bir arkadaş şunu demiş. Şirkette biri 1k diğeri 4k kazanırsa sıkıntı olur diye. Aksine 1k kazanan ile 4k kazanana aynı oranda data gidiyor ve biri daha az kazanıyorsa, 1k kazanan işinde iyi değil demektir.