Merhabalar 2022 senelerimde bankamda 650.xxx tutarında bir açıklık çıktıgı ve beni ön tespit ve izah değelendirme komisyonunun çağrıdıgını görüntülemekteyim gelen evraklar tebligatların gösterdiği bu şekilde işleyiş nasıl oluyor. bu şekilde maddeler bulunmakta işleyiş nasıl oluyor bilgisi olan yardımcı olabilirmi
Beni de çağırdılar. Dosya kapandı benim.
Dostum yapman gerekenleri anlatayım.
Öncelikle 2022 yılında youtube ve sosyal medya kripto para borsalarından gelen tutarları excel e dök. Bunu da banka dökümlerini al excel olarak aktar. Sonra aynı tutarı bulmaya çalışacaksın. Aynısını bulduktan sonra izaha davette gerisi kolay aslında.
Yapman gereken işlem şu oluyor. Mesela youtube istisna belgen var ise o dönemde onun dökümünü internet vergi dairesinden alıyorsun. Ek olarak koyacaksın çünkü.
Youtube kazançlarını ayırıyorsun.
Diğer kazançlarını da ayır. İtiraz edebileceklerin veya fatura kestiklerin varsa faturalarını vb ayır. Sonrasında gidiyorsun vergi dairesine sana bir form veriyolar doldurman için. Formu doldurup izaha itiraz ediyorsun. İtirazmetni olarak düzgün bir şekilde yapay zekaya da yazdırabilirsin. Yada sende yazabilirsin.
2022 yılında şu kadar tutar ve şuradan gelen tutarlar için youtube vergi istisna belgem var. Ekte sunuyorum. Diğer kazançlarım için ise şu şekilde itirazım var gibi gibi.
Yazıyı yazdıktan sonra tarama yapıyorlar ve işlem bitiyor senin için. Komisyona giriyor o kağıt 1-2 ay sonra. Eğer komisyondan geçer ve vergide ziya çıkmazsa sorun yok, dosya kapanıyor. Çıkarsa da kalan tutar için 2. bir izaha davet oluyor. Sonrasında ise anlaşma yapıyorsun v.b.
Bende kripto para da vardı. Ben izahta o yıllarda kripto para borsalarında elde ettiğim kazançtır dedim. Yürürlükte bir yasa yok bu konuda. vb. diye izaha itiraz ettiydim. Youtube için ise istisna belgem vardı.