Merhabalar,

Etimolojik olarak yaklaştığımızda islamiyette geçen cennet(cnn-cenne): gizli ve görülmez olan her şeydir( Cin buradan gelir; cennet gizli saklı bahçedir ve buradan gelir, cenin anne karnında gizli, cinnet içindeki gizli duyguların dışa vurması vb...). Mekan olarak bir yeri vardı ancak hatırlayamadım hatırlarsam eklerim.

Cehennem ise İbranice'den Arapça'ya "Kudüs yakınlarında hayvan leşlerinin ve idam edilen suçluların cesetlerinin atıldığı dere..." olarak geçen bir kavram. Kamus-ı Türki ve Türk lehçe veya ağızlarında karşımıza "Tamu" kelimesiyle de gelmektedir. Mekan olarak bakıldığında ise Kudüs dolaylarında "Gehinnom" adı verilen bir vadidir Cehennem.. İslamiyete baktığımızda ise "Cehennem" diğer bir tabirle cahannam "çırası (yakıtı) insanlarla taşlar olan ateş” (Bakara 24); “kızışmış ateşle dolu çukur” (Kâri‘a 9-11) gibi ifadelerle geçer.

Bu açıdan -yani dünyevi yaklaştığımızda- baktığımızda "Cennet" içeride gizli olan şeylerdir. Gereksiz bir şeyler arasında sıkışıp kalmak ise "Cehennem" olarak adlandırılmıştır. Bende Kutadgu Bilig'den bir alıntı yapıyorum: "Bu iyilik sağ kötülük soldur. Solunda cehennem sağında cennet vardır...". Ekliyorum diyorum ki herkesin cenneti de cehennemi de bu dünyada ve kalbinde gizli.

Selamlar, sevgiler.