KayipKuzu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Eğer ihtiyacınız olmayan bir evse bu satacağınız ev yani oturmayacağınız bir evse faizlerin en az 1 sene daha yüksek gideceğini varsayarak satmanız ve diğer yatırım araçlarıyla değerlendirmeniz mantıklı olabilir.

Şöyle ki ;

İstanbul'da ortalama bir yer, örneğin Çekmeköy diyelim. 2+1 bir ev burada pandemi öncesinde 35 - 40 bin dolarken pandemi ve arzın kısılmasıyla şuanda 120 bin dolar civarında satılıyor. Mevcutta zaten 3'e katlamış durumda. Son 6 ayda ortalama 100 bin dolarlara indi ve olması gereken fiyat 60 bin dolar civarı, buralara inecektir yeni inşaatların başlamasıyla.

Tek bir sepet yapmak her zaman risklidir, elinizde her duruma karşı bir likidite tutmalısınız. "Ben borsa, coin vb. bilmem, bana basit anlat, ne yapacağım" diyorsanız örnek bir sepet paylaşayım yatırım tavsiyesi olmadan.
Kesinlikle tercih fon olmalı, başka yere bakmamalı anlamayan için ki uzmanları bile borsada hala zararda.

1 milyon paramız var ; (İş bankasıyla çalıştığımızı var sayıyorum ve onun fonlarından gideceğim daha hakim olduğum için)

500.000 TL Faiz (Faizin oranı şuanda iyi, düştüğünde farklı yerlere kaydırılabilir.) - Faiz hassasiyeti olana - İşbank borçlanma fonu (Kira sertifikası üzerinden kar payı verir)
200.000 TL İşbank altın fonu (Savaş çıkar, pandemi olursa kullanabileceğimiz nakiti daima elimizde bir miktar tutmalıyız. Böyle anlarda hızlı yükselir)
100.000 TL İşte kadın hisse senedi fonu (Yerli hisse senedine yatırım yapıyor sizin yerinize, uzun vadede kazancı çok iyi olduğu için bunu seçtim. Borsa düşerse üzerine eklenmelidir)
100.000 TL İşbank yabancı hisse senedi fonu (nasdaq ve sp500 gibi yabancı borsalara yatırım yapar, dolar üzerinden gideceği için bir güvence)
50.000 TL İşbank blockchain fonu (Riski yüksek, kripto para ve blochein fon-hisselerine yatırım yapar. Coinler çok uçar kaçarsa güzel kar bırakır )
50.000 TL İşbank teknoloji fonu (Hem yerli hem yabancı teknoloji şirketlerine ve yapay zeka firmalarına yatırım yapar. Trend burada ve yakalamak lazım.)

Yukarıdaki çok güzel bir sepet örneğidir ve hemen her kanala yatırım yapmanızı sağlar. Risk profilinize göre ve paranızın vadesine göre havuz değişir.

Fonlarda türüne bağlı yönetim ücreti harici ettiğiniz kardan sadece %7,5 gibi değişken stopajlar kesilir, tüm kazanç size aittir.
Evet, aklımdaki olay da bunun gibi ancak paranın asıl sahibinin helal haram hassasiyeti var. Paranın yaklaşık 1,5MTL tutarının yarısını kira senedine yarısını ise kar payına yatırmayı; kalan parayla bir miktar fon, düşük bir miktar hisse ve çok çok az (100k kadar) kripto para almayı düşünüyorum. İyi bir yönetimle aylık ev parasını çıkarabilirim diye düşünüyorum.

Çok teşekkür ederim, okuduğum en mantıklı yorumlardan.
thelost adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Vade başlangıcında hangi faiz oranına anlaştıysanız örneğin 6 aylık vadeli %55 diyelim merkez bankası faizi düşürse bile vade sonuna kadar o faizi almaya devam edersiniz .
Faizler düşmeye başladığında sattığınız evin benzerini alabileceğinizin garantisi yok aynı şekilde şuan mevcut evinizi kafanızdaki fiyata satabileceğinizin garantisi de yok.
Tabii ki, kafamdaki fiyat piyasanın 200k kadar altı. Az önce de bir arkadaşa yanıt verdim, paranın tüm değeri uçup gitsin en kötü ihtimalle temelden girdiğim dairenin ücretini öderim. değil mi?