maalesef... xmp profilleri için 3 seçenek var. disable, prfil1 ve profil 2. ayrıca bir de memory frekansı seçimi var. auto'dan başlıyor 3200'e kadar... tüm kombinasyonları denedim. ram'ler teker teker çalışıyor ancak biraraya gelince tırtlıyor... hatta teker teker çalıştırırken ram'lerin frekansı da düşürülebiliyor. herşey normal gibi. ancak iki ram biraraya gelince.... tık yok... slotları da değiştirmeyi denedim.
ancak profllerle oynarken bir değişiklik oldu. dediğiniz gibi xmp2 seçip frekansı da manuel 3200 yapınca bilgisayar hiç açılmamaya başladı. eskiden 5 defa ötüyordu. bu arada tekrar biosa girebilmek için ramleri tamamen sökünce farkettim ki 5 defa beepleme olayı ram bulamayınca yapıyor. herneyse bu ramleri söküp takınca yerini değiştirince board'un kendine gelmesi zaman alıyor diye çok uzun süre bekleyerek anakartın işini bitirip herşeyi tanımaya çalışmasını tamamlamasını da bekledim. hiç acele etmedim... daha düşük frekansları da denedim...
ama olmuyor da olmuyor...
sanırım bigisayarda 16gb ram'e mahkum oldum. yazık oldu. memory kullanımı tavana vurduğu için almıştım oysa ki, ihtiyacım vardı.
yine de teşekkür ederim. lütfen aklınıza başka birşey gelirse yazın... maalesef bilgisayarı değiştirebilecek bir durumum yok... boşa giden ram parasını saymıyorum bile...