Olsaydın üstad. Kimsenin önünü kestiğini, okuldaki öğretmenlerin önünü keserek öğretmen olamazsın sen dediğini sanmıyorum.
Bizim ülke olarak en büyük problemimiz her zaman başkasının kazancında, işinde veya yaşadıklarında gözümüzün olması.
Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik Öğretmenliği çıkışlıyım. 3 dönem Staj yaptım liselerde. Okul bitince KPSS'ye bile girmedim.
Kolay mı? Evet kolay. Kafayı takmaz, girer dersiniz verir çıkarsın. İş biter.
Zor mu evet zor. 3 aylık yaz döneminde anne babaların bile bıktığı, ergenlik çapında, atarlı giderli gençlerle günde 8 - 10 saat geçirmek. Her yaşın zorluğu çok ama 20 yaşın altındaki insan gruhunu yönetmek ve eğitmek çok daha zor.
Misal siz Ücretli Öğretmenlerin, Stajyer Öğretmenlerin ne çektiğini biliyor musunuz? Veya veliler ve öğrencilerin yaşattıkları.
Babanız askermiş. Bayram seyran yok diyorsunuz. Şimdi bende askerlere bakıyorum. Misal bizim ilçede asker bir arkadaşım var. Ayda 2 gün dağda çıkıp operasyon adı altında kamp yapıyor, kalan 28 gün ise işe gidiyorum diyip askeriye bahçesinde çay kahve yapıyorlar. Özlük hakları, maaşı, emeklilikliğin daha erken olduğu, çevrede ciddi saygı gören bir meslek olması adına bu durumda bir öğretmenin de bunlar ne yapıyor ki demesi oldukça doğal o zaman. Yani babanız zamanında yan gelmiş yatmış. Sizin bakış açınıza göre.
Hiç öğretmenlik yapmadım. Kolay kolayda yapmam. ne yönetimi ne öğrencisi nede velisi ile uğraşamam. Ancak yazın tatil, kışın tatil yan gel yat diye milletin gözünde de öğretmenliği küçümsemesine göz yummam. Her mesleğin zor ve kolay yanları var. Her mesleğin bölgesel olarak rahat edenleri var. Bizim ilçe de nüfus da çalışan bir abimiz var. Senede toplamda 100 kişi geliyor, seçim olmadıkça hiç işleri yok. Şimdi ona bakarak İstanbul Kadıköy de aynı görevde çalışan kişiye rahatsın ohh yatıyorsun diyemem.
Size de ufak bir örnek vereyim. Harita Mühendisi arkadaşım var. Güncel rakamı tam bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla ayda 10 - 15 iş alıyor. Ortalama aylık cebine bir öğretmen maaşının 10 katını koyuyor. Burdan bakınca yattığı yerden para kazanıyor. Ancak onun da kendisine göre sıkıntıları, zorlukları, problemleri var.
Senin bakış açına göre konuşuyorum hocam.
Sınavdan barajı geçip edebiyat bölümüne 180 puanla girelim 4 yıl okuyup formasyon alalım öğretmen statüsüne erişelim. KPSS ile de puan alıp atanalım.
Ve bunları yapıp 50 yıl boyu yılın yarısını yatıp geçirelim herkesde bize saygı duysun maaşımızda bol olsun.
böylemi oluyor yani.
Ben mesleği küçümsemedim meslekler arası eşitmi dedim buldukca bunamanın ne manası var dedim.
Örneğinizden yola çıkalım sizin oradaki kamp yapan askerler 9 gün tatilde içtima alacak ve 9 gün kışla kapalı olmayacak
Öğretmen nerede ?
Ben kimsenin maaşını vs olaya katmadım zaten.