neden mi.... neden hayal mi... hayal olmayan işlere bak o zaman... bilgisayaarla yapılan işler... neden pekiyi ?

çünkü daha büyük şeylerin peşinden koşacak hayaller kurulamıyor. daha büyük açamlar ve paralar hedeflenemiyor. içimizi fareler gibi kemirim ruhumuzu uzay yolu canavarları gibi emdiler...

yeni bir elektronik projesi, bir otomasyon sistemi, yeni bir sosyal medya belki... bir üretim tesisi, bir fanrika... varmı ilan veren "yeni kurulacak güneş santlamıza yazılımcı arıyoruz" diyen... çünkü kuramazsın, sermaye bulamazsın. bulursan çökerler. arsa bulamazsın, bulursan çökerler. ithalat yapamazsın yaparsan taş koyarlar. alabildiğin en ucuz üretim makinası bilgisayar da ondan. onu kimbilir kaç taksitle alıyoruz, taksitleri bitirdiğimizde demode oluyor.

medeni dünyanın gözü kapalı eriştiği, bir masraf kalemi olarak bile görmediği herşeye yıllarımızı vererek binbir zorlukla erişiyoruz.

herkes kendi derdinde... bak yazılan postlara... güvenmiyor kimse kimseye... haksız mı... aslında düşünürsen değil. "güvenilmeyen" adam da haksız değil çünkü o da sana güvenmiyor aslında...

en temel medeni ve insani kaynaklardan yoksun, yarınından kuşkulu, umutsuz, sağlık garantisi olmayan, yaşlılık garantisi olmayan, her gün çalan çırpanın hırsızlıklarıyla ödüllüendirildiği haberleri duyarak yaşarsan böyle olur... ne iş etiği kalır ne aile etiği ne de arkadaşlık etiği.

herkes mecbur üç kuruşa. herkes kuyruğu dik tutmaya çalışıyor ama herkes sefil... kazanıyorum diyenler de aslında sadece günü kurtaran şansı yaver gitmiş kişiler. oysa toplasan buradaki insanları ne cin fikirler çıkar... ama yapamazsın, yatırmazlar adama....

geçen gün biriyle tanıştırdılar. adını vermeyeyim memleketin koca holdinglerinden birinin şusu busu... rolls royce almışk kendine... nerede kullanıyorsun yahu dedim, manyakmısın... iki kadehten sonra... bahçede yatıyor ne yapayım dedi, yapacak başka şey mi var... gidiyor o da... amerikaya... çocuğunun mezuniyetini bekliyor... zengini de fakiri de sürünüyor.

ne yapacaksın...

hayal olmayan ne yapmak istiyorsun sen söyle... bu dünyadan göçüp gittiğinde tıranğının ucuyla bile olsa bir kazıntı, bir iz bırakacak ne yapmak istiyorsun. ardında üç gün "vah vah" dedikten sonra televizyon seyretmeye devam edecek insanların dışında seni hatırlayacak birilerini bırakmak için ne yapmak istiyorsun....

coğrafya kaderindir...