Tür olarak düşünecek olursak, biz hayvanız aslında ve hayvanların hepsi doğanın devamı için birbirine muhtaç fakat doğanın temel kanunu güçlü güçsüzü yener. İnsanoğlu düşünebilmesi ve öğrenebilmesiyle tüm türler arasında en güçlü konuma geldi. Yani evet diğerlerinden daha önemliyiz ama düşünebilmemiz ve öğrenebilmemiz sonucunda onlara nasıl davranacağımızı bilebilmeliyiz. Herhangi bir türü "komple" yok etmemeliyiz, bize zarar verenleri zarar verdiği ölçüde yok etmeliyiz. Üzgünüm ama doğa böyle işliyor.
tamamen objektif olduğumda bana en mantıklı gelen yaklaşım buydu sanırım. o nedenle size bir soru daha yoneltecegim hocam izninizle.
Düşünen ve sosyal bir canlı olan biz insanlar, bu farkliliklarimizin sonucu gereği insana özgü pek çok şey geliştirdik.
Dinler, vicdan, kanunlar, ekonomi vs.
Baktığınızda bu kavramların hiçbirisi bizim bir canlı türü olarak atalarimizdan aldığımız genetik miras değil. Hepsi icinde bulunulan çağlardan suregelen şartların ürünü.
Fakat bireysel olarak da hayatta kalmamız yine bu insan ürünü kavramlara bağlı. Bu perspektiften insanin sadece
Alıntı
"Herhangi bir türü "komple" yok etmemeliyiz, bize zarar verenleri zarar verdiği ölçüde yok etmeliyiz. Üzgünüm ama doğa böyle işliyor."
bu şekilde vahşi doğa perspektifinden bakması hatalı olmaz mi? Sonuçta doga kadar onemli ve bizi sınırlayan baska etkenler de var.
İleriye taşıyayım benzetmeyi. Doga kanunlarına göre karar verecek olsak; bir insan, başka bir insanı da öldürebilir. Çünkü doğada rekabet zaman zaman bunu da gerektiriyor. 4 farkli tür olan insandan birisi hayatta kalabildi mesela. Hatta 100 yil oncesine kadar hala birbirimizi olduruyorduk.
Elbettebir insanı öldürmek, hayvanı öldürmekle es deger oranda etkilemiyor turumuzun birlikte hayatta kalmak adına uydurdugu sosyal düzeni, buradan linc gelmesin ama sonucta etkiliyor.
Ornegib bu konudaki farkli görüşlerin yarattığı yoğun catismalar, toplu bir hayvan katliamında gelecek uluslararasi baskı ve bunun ekonomik sonuçları vs.
Dolayısıyla insan olarak, olaya sadece vahşi doğa perspektifinden bakmamız doğru olmuyor kanısındayım