şampiyon asıl sen sakin ol. ÖSS 98 de ilk 2000 deydim ben. (95 lise çıkışı, 3 sene full aylaklık ve ocak ortası dersaneye başlamış halim).
ayrıca zekanı küçümseyen tek bir kelimem yok. Doktorların veya biyolog/genetikçilerin uğraştığı alan bir bilim alanı. uzmanlaşılabilir. sıradan bir vatandaşın kafa yorabileceği, yorum yapabileceği, az veya çokk bi şeyler başarabileceği bir alan değildir.
SEO dediğin ise kimsenin net bir şey bilmediği, çok bilenle hiç bilmeyen arasındaki farkın çok çok az olduğu, "uzmanım" denilemeyecek bir alan. o yüzden seo uzmanı seonun doktoru falanı filanı değildir. hepimiz doktoruz ona bakarsan
neyse bak günün sonunda ayni yere geldik, ben de onu demiştim.
her Türk kendinin doktorudur; bu sağlıkta da böyledir, dijital pazarlamada da, terzide de.
Bir tek enseyi alamadığı icin berbere mecbur gider. Enseyi alsa ona da gitmez inanin bana(!)
Diğer konuda size katılmıyorum , kusura bakmayin eski uyesiniz, dijitalin icindesiniz ama fikriniz de uyeliginiz gibi eski kalmış bu hususta. Bazi meslek dallari vardir ki hic bir akademik altyapiniz olmasa bile uzman olursunuz.
Bugün dünyanın önde gelen bilişim firmalari expert, developer, project manager vs titleri egitime değil bilgi ve deneyime gore veriyor. Cunku IT deki meslek gruplarindaki istihdam geleneksel ve köhne egitim sistemi yetismiyor, sahada modern bilişim ekosisteminde yetişiyor. Cag değişiyor hocam çağ. O sırf bir akademik egitimden gecmiyor diye uzman olmaz dediginiz bilişim kafalari Bugün doktorlarin isini yapacak yapay zekaları kodluyor. Bugün lise mezunu matematik ve yazilim dehalari AI ile top oynuyor. Bugün diplomasiz bilişim beyinleri, klavye basinda dunyanin heryerine is yapabiliyor. Mesela algoritma öğrenip parabolic tasarim yapan arkadasim kagithaneden usa ye is yapiyor. aylik 5k usd maas aliyor, kimse de diplomasini sormuyor. Yok çünkü
Seoya donelim.
Seo sıradan bir insanın kafa yorabilecegi alan degildir.
Siradan bir insan veri kaziyamaz
Kazdığı veriyi anlamli sonuclar ve stratejiler haline getiremez
Bu yaparken excel gibi programlari orta-ileri seviyede kullanamaz,
Web yazilim dillerinden fikir sahibi olacak kadar anlayamaz.
Algoritmayi cçözebilecek A-B testleri yapamaz
Size gore seo "yapistir 30 backlink 2 meta ayarla" tamamdır. Bugün bir hastane, belki de 1 doktora verdigi paradan daha fazlasını dijital pazarlama şirketine veriyor.
Eger sırf bilinmez algoritmasi var diye birsey basit, uzman olunamayacak, herkesin yapacagi iş ise, ayni sekilde;
psikoloji
sosyoloji
felsefe
gibi pek çok bilimi de çöpe atmak lazim. zira bu alanlarin ugrastigi algoritmalar dijital pazarlama alanından cok cok daha bilinmezdir.
Hoş zaten bizim insanimiz ayni sekilde kendi terapistidir de...
işin özü, insanımız tam sizin gibi, bilmedigi iş ona gore önemsizdir, kalifiyelik gerektirmez, herkesin yapabilecegi iştir.
Doktorlugu bilmeyen, kendi doktorlugunu yapmaya calisir
Seoyu bilmeyen de kendi seosunu
Prensip olarak hic bir farki yok, ilk dedigim de buydu zaten
sevgiler