Merhaba,
Bu konuyu uzun zamandır araştırıyorum size toparladığım ortalama bilgileri ileteyim.
Öncelikle açılış yılı için ortalama maliyet:
+
4.000$ Açılış ücreti,
+ 250€ * 12 = 3.000€ muhasebe ücreti (
3.270$ yapıyor),
+ Şirket kurarken belli bir sermaye göstermeniz gerekir, bu miktar kıbrıs için 25.000€ bu parayı şirket açılırken yatırıyorsunuz belli bir süre sonra tamamını geri alıyorsunuz ama benim o kadar param yok diyorsanız 1.250€ muhasebe şirketine ödüyorsunuz onlar hallediyor ama bu 1.250€'yu geri almıyorsunuz para gidiyor tamamen. Bu 2. seçeneği seçtiğinizi farzedelim maliyeti
1.362$ yaptı,
+ Kıbrıs artık adres ve eleman göstermeyi zorunlu kıldı bunu da firmalar sizin için çözüyor maliyeti yıllık 2.000€ (
2.180$ yapıyor)
Yani ilk açılış yılının toplam maliyeti 10.812$ x 32,20₺'den
348.146₺ yapar. Rakamlar ortalama rakamlar firmanıza, yaptığınız pazarlığa vs göre değişir.
Sonraki yıllar için ortalama maliyet:
+ 250€ * 12 = 3.000€ muhasebe ücreti (
3.270$ yapıyor) (Bu şu anki fiyat muhasebe firmanız seneye zam yaparsa rakam artar),
+ Adres ve eleman gösterme maliyeti yıllık 2.000€ (
2.180$ yapıyor)
Sonraki yılların maliyeti 5450$ * 32,20$'den
175.490₺ yapar. Yine bu rakamlar da ortalama rakamlar, anlaştığınız yere göre değişir ve Kıbrıs'ın kanunları da değişebilir bunları göze almak lazım.
Peki buna karşılık siz ne elde ediyorsunuz:
+ KDV ve gelir vergisi Kıbrıs'da hiç yok, yani ora üzerinden alacağınız hiç bir ödemeden veya kestiğiniz hiç bir fatura için Kıbrıs'a vergi ödemezsiniz, lakin parayı Türkiye'deki hesabınıza aktarmak isterseniz gelir vergisi ödersiniz bu da kazanacağınız miktara göre %15 - %20 - %27 olarak artmakta.
Gelir vergisini her hâlukârda ödeyeceğinizi farz edersek sizin asıl kârınız KDV üzerinden olacaktır. Tüm bu Kıbrıs macerası %20 KDV ödediğinizi düşünürsek kabataslak hesapla ilk yıl için ayda
150.000₺ üzerinde fatura kesiyorsanız, sonraki yıllar için de ayda
80.000₺ üzerinde fatura kesiyorsanız sizin için mantıklı olacaktır. Eğer aylık fatura ortalamalarınız bu rakamların altına düşerse bu işten zarar edersiniz. Ek olarak şöyle de bir durum var atıyorum Türkiye'deki şirketiniz için yaptığınız telefon, bilgisayar, tv, yemek vs vs giderleri masraf gösterip KDV'den ve gelir vergisinden düşebilirsiniz fakat şirketiniz Kıbrıs'da olursa yalnızca parayı Türkiye'ye aktarırken ödeyeceğiniz gelir vergisinden düşebilirsiniz, KDV'den düşemezsiniz.
ÖNEMLİ NOT:
+ Yatırım tavsiyesi değildir,
+ Rakamlar ve kanunlar değişebilir,
+ Net bilgiler için ilgili firmalardan bilgi alınız, bunlar benim kendi araştırmalarım ve çeşitli firmalar ile yaptığım görüşmeler sonucu edindiğim bilgiler.
İyi forumlar dilerim