Tek seferlik uzun bir açıklama;

Tabiatın ayarlarıyla oynanmaz. Tabiat olağan üstü bir düzendedir. Ve oynadığın her ayarda, farklılıklara yol açarsın.
Ve tabiatla oynamanın da temeli insandan geçer. Ve insanlar bu nedenle hayvanlardan değerli değildir.
Dini, insani ve bilimsel açıdan hiç bir şekilde doğru bir karar değildir.

Bknz:

Fareleri öldürürsen, böcekler çoğalır, böcekler çoğalırsa sinekler çoğalır, sinekler çoğalırsa kuşlar çoğalır, tarlalar böcekten geçilmez ekinler zarar görür, ekinler zarar görürse ilaçlama yapılır, ilaçlama daha fazla hayvana etki eder, toprak verimsizleşir, ekonomi sıkıntıya girer, ekstra olarak da fareler sokak kedilerinin ve yılanların besinleridir, bu 2 sinin nesli azalır, buna istinaden sokakta tilki, ve fareler tekrar çoğalır, çünkü fareleri kediler ve yılanlar yer.

Yani aslına bakarsan, tabiat her zaman bir yolunu bulup seni tekrar düzene sokar. Sen fareleri öldürürsün, ama denge o fareleri yeniden çoğalmaya sürükler.
Aksini yapıp bu fareleri sürekli öldürürsen, dengeyi temelli bozarsın, ve bir nesli yok ettiğini sanarken bir çok nesli yok edersin yararlı yararsız.

Yani işin özeti, bir yazılımcı daha iyi anlıyacaktır konuyu.

Sen işleyişin içindeki bir noktayı ve ya virgülü değişirsen, sonuçlarda değişecektir.

İşin özeti ve vereceğim cevaba gelirsek de ki, biliyorum Türkiyenin gündemindeki sokak köpekleri toplatılma meselesidir bu konu;

Köpekler ölür > kediler çoğalır > Kurt, domuz, tilki ve ayılar şehirlere dadanır > kediler çoğalırsa fareler yılanlar azalır > yılanlar ve fareler azalırsa böcekler artar ( Sarıkız, akrep, kene ) > bunlar artarsa bahçelerde gezen çocuklarımız köpeklerden daha ölümcül tehlikeler ile karşılaşır > ilaçlama yapılır > bitkiler ve tarım zarar görür > tekrar ilaçlama yapılır > toprak verimsizleşir, > tarım biter = Sonuç : Ekonomik ve gelecek nesillere berbat bir ülke bırakmış olursun.

Neden? Çünkü sokaktaki köpekler, bizim eğitim veremediğimiz çocuklarımız büyüklerimiz onları taşlıyor, yemek kablarını döküyor, kovalıyor diye saldırganlaşmaya başladılar.
Kusra bakmayın ama sokaktan kediyi köpeği alırsanız;

Sokakta; kene, akrep, yılan, fare, kurt, domuz, ayı vb. gibi daha başa çıkamıyacağınız sorunlar doğuracaktır.
3-5 kendini bilmez, bilimden bir haber, bilgi sahibi olmayan bir çok insan yüzünden tüm denge bozulacaktır. Sizler de hala bunları savunmaya devam edin, 3-5 yıl sonra bu gibi kanunları uygulayan ülkelere döndüğünüzde anlayacaksınız ne kadar yanlış kararlar olduğunu.

Bakınız bahsedilen ülkelere, tarım yok, vahşi yaşam çok, vahşi yaşamdan ölen insan çok.... Daha da üstüne bence insan değerlidir, hayvan değerlidir denemez, denmemeli.
İnsanı değerli kılan sokaktaki tabiattır.
Eğer o yoksa, ve onu bahaneler bularak yok etmeye çalışırsan insanlığa asıl o zaman zarar vermiş olursun.

Ötesini destekleyen ya cahildir, ya da hiç bir bilgisi olmayan koyundur. Mantık basittir, itirazı olan varsa açığımı yakaladıysanız yazın onu da cevaplıyayım...


Edit; işi özetlemişim ama cümleler uzun olduğu için sonuç anlaşılamayabilir.
Sonuç : Ne insan, ne de hayvan tabiatta ki dengeden daha değerli değildir.
Tabiatın dengesi insandan da hayvandanda üstündür.
Tabiatı oluşturanlar ise, insanlar, hayvanlar ve bitkilerdir.
Bu 3 ü arasında da herhangi bir ayrım yapamazsın, 3 ü de birbirine bağlı faktörlerdir. Denklemden birisinde oynama yaparsan, sonuçları değişir, belki de çok ağır olur.

Resmi sadece 1x1 alandan değil, tüm resme baktığınız zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Hayırlı geceler.