Selam olsun,

Cehalet pınarında sulanan insanların tepkilerini hiç önemsemem.
Canlı, canlıdır.

İnsanı daha üstün gören tek canlı yine insandır.
Canlıların hepsi aynı değere sahiptir yani evet bir köpek bir insan kadar canlıdır ve aynı öneme sahiptir.
Bir canlıyı diğerinden üstün kılan yönler olabilir ancak bunlar meziyet babındadır yaşam hakkı konusunda değildir.

Bir sinek ile bir insanın yaşam hakkı aynıdır.

Burada mevzuyu idrak edemeyen idrak yolu enfeksiyonu sahibi insanlar söz konusudur.
Sadece diğerlerini öldürebildiğimiz, üzerlerinde güç kullanabildiğimiz için kendimizi üstün görüyoruz.
O zaman şu soruya muhatap olmamız gerekiyor.
İsrail, Filistinden daha güçlü ve öldürebiliyor.
Bu durumda öldürebildiklerimize, üzerlerinde hakimiyet kurduklarımıza karşı üstün ve daha değerliysek İsrail, Filistinden daha değerli.

Bu ayrımlara biz sineğe, köpeğe, kuşa, kediye güç geçirdiğimizden onlardan daha değerli olduğumuzu düşünüyoruz, bir başkası şu toplumdan bu toplumdan daha değerliyim diye düşünmekte.

Canlı olarak tüm canlılar eşit derecede yaşam hakkına sahiptir.
Kendini karıncadan üstün gören insanın kendini üstün görmesi karıncayı istediğinde yok edebilmesiyle ilgilidir.
Eğer biz karıncayı, kediyi ya da köpeği öldürebiliyoruz diye daha değerliysek elin adamı da ben şu toplumdan daha değerliyim diyerek öldürmeyi hak görür.
Güç yetenden daha değerli olduğunu düşünmektense gücümüzü merhamete onları korumaya adamadıkça başımıza gelecek her felaketi hak ettiğimizi düşünüyorum.
Şahsen bir köpekle, sinekle aynı yaşam hakkına sahip olmak beni rahatsız etmiyor.