onlar genelde kaplamadır. alttaki metali ortaya çıkartmak istiyorsun. öncelikle bu iş için sadece çok ince zımpara ve tüy kullanabilirsin. tüy dediğim o motorora takılı pamuklı tekerlekler. zımpara dediğim anormal ince sulu zımpara. sakın aklına öyle elinle dokunduğunda hissedebileceğin zımparalar gelmesin, çok ince zımparalardan bahsediyorum. bu zımparaları su ile kullanırsın, tüy dediğim şeyin üzerine de ok ince bir aşındırıcı macun sürerek kullanırsın. şöyle diyeyim, bu malzemelerle çiziklerle dolu hatta buğulanmış bir pleksiyi bile pırıl pırıl cam gibi şeffaf yapabilirsin.

bu işi elinle yapabileceğine hiç ihtimal vermiyorum. motorlu bir cihaza ihtiyacın olur. kenar köşe yerler çok uğraştırır, sabırlı bir şekilde bu aşındırma işlemini yapabilirsin ancak.

bu süreçte mekanizma ve hele hele cam mutlaka hasar görecektir. saati sökmeden bu işi yapabileni görmedim, duymadım.

kaplamayı söktükten sonra alttan çıkacak metal şansına... neyse o. özellikle tüye vurduktan sonra pırıl pırıl bir malzeme kalacak elinde.. ancak kaplaması olmadığı içn büyük ihtimalle kısa sürede oksitlenir. özellikle de kolunda terle temas ettikten sonra...

bunun sonrasında zayıf asitle, alkolle temizledikten sonra kaplama yaparlar. istediğin renkte elektroliz kaplama işlemi bu aslında... güç kaynağının bir ucu saate diğeri kaplama yapacağın malzemeye, mesela nikel, bakır, gümüş ve hepsi de asitli bir çözeltiye... asit tipi, güç kaynağı, kaplama malzemesi bunların hepsi kaplama rengini etkiler... sf malzeme kullanmazsan rezil birşey olur. sprey boyama falan işe yaramaz, çıkar, dökülür çirkin birşey olur.

çok deli işi bir olaydır... elinde uygun alet edevat yoksa yüksek olasılıkla saate zarar verirsin... kalın zımpara kullanırsan mesela öyle derin çizikler olur ki, elinle hissedemeyeceğin kadar yüzeysel olsa bile gözle görülür ve asla kapanmaz, ve yok edilmez. o incecik çizikler başının belası olur kalır... özellikle yansıyan ışıkta o küçücük çizikleri insan gözü feci şekilde yakalar...

tek bildiğim yol bu anlattığım..

kolaylıklar dilerim...