BetaHouse adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ben " % 8,000 ile % 30,000 arası " artışlardan bahsederken siz doların 6 kat artışını başarıymış gibi sunuyorsunuz farkında mısınız? Altın dolar ile fiyatlanan bir emtia ve fiyatına dolar ile bakılır, nasıl bitcoin, ethereum veya petrol gibi şeylerin TL fiyatını hiç merak etmiyorsam altının TL fiyatını da merak etmiyorum. Türk Lirası çakılıyor diye altın yükseliyor, altın alan kişiler de para kazandığını zannediyor. Çıktığı yeri unutmaz klişesini sevmiyorum, o kadar çok yatırım aracı çıktığı yeri unuttu ki sıralı tam listesini versem ağzınız açık kalır, tabi coinlerde de bu geçerli. Dolar karşısında sürekli büyüyen froto gibi ttrak gibi hisselere baktınız mı hiç? Dolar yükseliyor altın haliyle dolar sayesinde yükseliyor da borsa yerinde sayıyor diye düşünüyorsunuz herhalde. Altın yatırım aracı değildir, insanların bu metal değerli dediği sarı şey ile bir şirkete hissedar olmak arasında fark var. Güvenli liman tabirini kim uydurdu bilmiyorum ama benim gösterdiğim grafikte 2011 fiyatını 2020 yılında dahi yakalayamamış bir altın var, kısacası Amerikalı yatırımcı zarar etmiş, yıllarca parası erimiş, dolar bazında duruma bakanlar ve yatırım yaptığını zannedenler zarar etmiş. Yastığın altında birkaç gram koyalım enflasyondan bizi korusun gibi bir şey kabul edilemez.
Ben dolar artışını başarı olarak göstermedim ki. Ekonomik tablodan bahsettim.
Tr de güvenli liman olarak görebiliriz. Dolar olarak düşünülürse tabii ki zarara girebilir. Ama uzun vadede imdiye kadar eksiye hiç inmişliği yok altının.

Alıntı
Ama yatırım yapacak kişi bilgi sahibidir, iyi hisselere yatırım yapar elindeki tüm altını da çıkarmadan belli şeylere yatırım yapar.
Son cümlemde yazdım zaten.
Bilgisi varsa, zarar etmekten korkmuyorsa, borsaya da yatırım yapar.
Ama halka arza gireyim de çoğu tavan yapıyor derse son dönemdekiler gibi halka arzında altına düşer.

Alıntı
"BİST 100 endeksinin 8 binden 11 bine yükseldiği bir dönemde, tüm hisselerin yatırımcısına kazandırması gerekirdi, değil mi?" diye soran Çetingüleç, halka arzlarda durum tam tersi olduğunu kaydederek enflasyondan korunmak için hisse alanların ana paralarını dahi kaybettiğini yazdı.
Çetingüleç, geçen yıl halka arz edilen 53 şirket içerisinden seçtiği bazı hisselerin gördükleri "en yüksek" fiyata olan uzaklıklarını şöyle aktardı:
"ASCE Gayrimenkul: Zirve fiyatı 29 lira 80 kuruş, son işlem fiyatı 14 lira 45 kuruş.
ASTOR Enerji: Geçen yıl 151 lira 40 kuruşla zirve yapmış. Cuma günü 107 lira 30 kuruştan işlem görüyordu.
BAYDÖNER: Hisse fiyatı 72 lira 20 kuruşla zirve yaptı. Cuma günü 29 lira 70 kuruştan kapandı.
CW Enerji Mühendislik: Geçen yıl 421 lira 90 kuruşluk fiyatla zirve yapmış, şimdi 235 lira 50 kuruştan işlem görüyor.
EBEBEK Mağazacılık: Zirve fiyatı 82 lira 75 kuruş, son fiyatı 46 lira 70 kuruş.
EKSUN GIDA: Zirve fiyatı 116 lira 20 kuruş, Cuma öğleden sonra işlem gören fiyatı 63 lira 65 kuruş.
FUZUL Gayrimenkul: Zirve fiyatı 28 lira 84 kuruş, Cuma işlem fiyatı 13 lira 32 kuruş.
İZDEMİR Enerji: Zirve fiyatı 78 lira 95 kuruş. Son fiyatı 25 lira 70 kuruş.
KAYSERİ ŞEKER: 56 lira 40 kuruşa kadar yükselmişti. Son fiyatı 30 lira 82 kuruş.
KUZU GRUP GYO: Fiyatı 48 lira 80 kuruşla zirveyi gördü, Cuma günü 22 lira 34 kuruştan işlem görüyordu.
OFİS YEM: Küçük yatırımcıyı "yemleyip" fiyatı 113 liraya çıkardılar, Cuma günü 45 lira 92 kuruştan işlem görüyordu.
SMART Güneş Teknolojileri: Zirve fiyatı 99 lira 20 kuruş, Cuma kapanışı 55 lira 55 kuruştan yaptı.
SÖKE Değirmencilik: Zirve fiyatı 28 lira 84 kuruş, son işlem 15 lira 88 kuruştan geçiyordu.
TATEN Enerji: 85 liraya kadar yükselen hissenin Cuma günü kapanış fiyatı 30 lira 08 kuruş."
57
"ATAKEY PATATES ŞİRKETİNİN DURUMU ÖZEL!"ATAKEY Patates şirketinin durumuna ayrı bir parantez açan Çetingüleç, "Hisseyi zirve fiyatı olan 98 liradan alanların parası 'patates' oldu! Cuma günü yüzde 5'lik artışa rağmen 53 lira 65 kuruştan işlem görüyordu. Zirveden alanlar yüzde 50'ye yakın kayıpta. Bu hisseye para yatıranlar patates alıp saklasa zengin olmuştu! Çünkü... Patatesin de içinde olduğu yumru bitkiler grubunda son 1 yıllık fiyat artışı yüzde 274. Patates fiyatları bu kadar artarken patates şirketinin hisse fiyatının yarıya düşmesi sorgulanması gereken bir konu değil mi?" dedi.