Bir sivri zekalı olarak söylüyorum

5 yıl önceki altının dolar fiyatından bahsetmişsiniz ama doların tl karşılığı hesaba katmamışsınız.
1 ocak 2019 da dolar kuru 5.28 TL. Çeyrek altın ise 360 TL.
Bugün dolar kuru 32.16 TL. Neredeyse 6 kat artmış.
Çeyrek altın 4015 TL. Neredeyse 11 kat artmış.
Sizin verdiğiniz grafik altın/dolar grafiği. Yukarıda altın/tl grafiği var.
Dolar kısmından diyecek olursanız evet riskli olabilir ama şöyle bir ekonomi de hele hele doların sene sonuna kadar 40 TL'ye yükselme beklentisi (belki biraz daha uzun) olduğu sürece altın ufak düşüşler yaşasa da mutlaka toparlanır. Dönemsel olarak altın düşer ama çıktığı yeri hiç bir zaman unutmaz. Altın her zaman güvenli limandır.
Ama yatırım yapacak kişi bilgi sahibidir, iyi hisselere yatırım yapar elindeki tüm altını da çıkarmadan belli şeylere yatırım yapar.
Ben " % 8,000 ile % 30,000 arası " artışlardan bahsederken siz doların 6 kat artışını başarıymış gibi sunuyorsunuz farkında mısınız? Altın dolar ile fiyatlanan bir emtia ve fiyatına dolar ile bakılır, nasıl bitcoin, ethereum veya petrol gibi şeylerin TL fiyatını hiç merak etmiyorsam altının TL fiyatını da merak etmiyorum. Türk Lirası çakılıyor diye altın yükseliyor, altın alan kişiler de para kazandığını zannediyor. Çıktığı yeri unutmaz klişesini sevmiyorum, o kadar çok yatırım aracı çıktığı yeri unuttu ki sıralı tam listesini versem ağzınız açık kalır, tabi coinlerde de bu geçerli. Dolar karşısında sürekli büyüyen froto gibi ttrak gibi hisselere baktınız mı hiç? Dolar yükseliyor altın haliyle dolar sayesinde yükseliyor da borsa yerinde sayıyor diye düşünüyorsunuz herhalde. Altın yatırım aracı değildir, insanların bu metal değerli dediği sarı şey ile bir şirkete hissedar olmak arasında fark var. Güvenli liman tabirini kim uydurdu bilmiyorum ama benim gösterdiğim grafikte 2011 fiyatını 2020 yılında dahi yakalayamamış bir altın var, kısacası Amerikalı yatırımcı zarar etmiş, yıllarca parası erimiş, dolar bazında duruma bakanlar ve yatırım yaptığını zannedenler zarar etmiş. Yastığın altında birkaç gram koyalım enflasyondan bizi korusun gibi bir şey kabul edilemez.