BetaHouse adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Altın bozdurup girme diyen sivri zekalara da çok fazla aldırma, 5 yıl önce altının onsu 1,500 dolardayken şimdi 2,300 dolarlarda yani öyle aman aman bir yükseliş olmamış. Gram altın bazında bakılınca bir tık daha fazla görülebilir ama bu dolar etkisi iledir. Altın yatırım aracı falan değildir, bu forumda altını övüp övüp millete altın aldıranlar düşüşte kendileri ağladılar, hatta " gold alın gold " diye milleti gaza getiren bir tipin mesajlarının ekran görüntüleri duruyor hala. Bayılıyorlar insanların aklını karıştırmaya.

Bakınız anca dolar bazında %50 artabilen altın, bu görseldeki de % 30 bin küsür artan bir yerli hisse. Tek değil, bunun gibi çok var. ismen, doas gibi bist100 içerisinde yer alan hisseler bile son 5 yılda % 8 bin - 3 bin aralığında büyümüşler üstelik temettü bile vererek. Borsa nedir bilmeyen, yatırım nedir anlamayan borsayı kötülüyor ben ona ayar oluyorum. Bilmiyorsanız insanları da yanlış yönlendirmeyin kardeşim, zaten sende saf değilsindir biri sana şu hisseyi al dese körü körüne gidip o hisseyi almazsın. Sadece araştırmanı tavsiye ederim, içini dışını enine boyuna araştır, buradan borsa hakkında bilgi alma çünkü ağzı yanlış biri çıkar yatırımdan soğutur. Bir yerde x hisseyi al 50x yapacak diye duymuştur, fiyat yarı yarıya düşmüştür aman borsa kötü diye kalır o kişinin aklında. Benimde tuttuklarımdan biri Tüpraş bu arada, geçen aya kadar Enerjisa da tutuyordum ama çok yatay gitti ben bozdurdum fırlamaya başladı, tekrar da yukarıdan almak istemedim. Thy iyidir hoştur, bulunduğu yerden çok daha yukarısını hak ediyor çünkü bir dünya markası ve neredeyse piyasa değeri ile defter değeri aynı seviyelerde. Fakat hem temettü vermemesi, hem yönetim kuruluna liyakatsiz kişilerin atanması, hem büyük hissedarın varlık fonu olması dolayısı ile pek bulaşmam yani varlık fonu kim bilir hangi Araplardan Thy hisselerini ipotek edip borç aldı bilmiyoruz, içi boş mu bilmiyoruz o yüzden güvenmem.

Bu arada " BORSA " dendiğinde aklına sadece Borsa İstanbul gelmesin, bende bist içerisindeyim fakat birikimim büyük olsa bir dakika düşünmem Abd borsalarına giderim. Çünkü hangi ülkenin borsasına yatırım yaparsan yap o ülkenin ekonomisine güvenmiş oluyorsun, ben bu ülkenin ekonomisine güvenmiyorum mesela, Abd daha stabil ve güvenilir geliyor fakat dediğim gibi bu benim için çok sonraki aşama. Ayrıca yatırım fonları aracılığı ile de hisse alabileceğini unutma, altın yatırımını da yine emtia fonları ile yapabilirsin. Önce yatırım yapıp sonra araştırmak yerine önce araştırıp sonra yatırım yapmanı tavsiye ederim. Ayrıca %8 bin - 30 bin gibi büyümeler ile 5 yılda yatırımının büyüklüğüne göre değil araba, villa bile alabilirsin. Halka arzlar bu arada sapıttı, borçlu şirketler borçlarına kaynak bulmak için borsaya giriyorlar zaten o parayı bir yerde kullanmak için halka açılır şirketler genelde ama şu sıralar pek güven vermiyorlar üstelik piyasa değerlerinin 6-7 katından halka arz edilmeleri çok sinirimi bozuyor, akıllarınca sektörlerinin ortalama pd/dd ve f/k larını baz aldıklarını sanıyorlar ama borsada yıllardır olan oturmuş şirket ile kendilerini karşılaştırma hatasına düşüp ilk birkaç günde taban yiyorlar. Risk almayacaksan dediğin gibi dev şirketler bist100 içerisindeki veya risk durumuna göre bist50 en olmadı bist30 içerisindeki daha güvenilir hisselere bakabilirsin. Ayrıca altın da alacaksan bist içerisinde " altin.s1 " kodu ile işlem gören darphane altın sertifikasına bakabilirsin. Milyonlarım trilyonlarım olsa ben yine de altın almam ama alana da niye alıyorsun demem.

Buyurun son olarak altının ons fiyatının son 20 yıllık değişimi. O işaretlediğim tepe noktasını görüyorsunuz, o tarih yani 2011 den sonra altın 2015 yılında 1050 doların altına düşmüş, teee 9 sene sonra 2020 de bile 1,600 dolar civarlarındaymış yani 9 yıllık dev bir zarar, anca savaşlar çıktı, gıda krizleri patladı, orta doğu karıştı ve pandemi patlak verdi o şekilde altın son birkaç yıldır yükselmeyi başardı. Savaşlar son bulur, tüm krizler çözülürse para altından her an çıkabilir, sonra ben bilmiyordum, düşünemedim, birileri yükselir dedi, herkes gold gold diyordu vs. demesin kimse. Altın krizleri sever ve krizlerin tamamı üst üste geldi, tüm dünya süt liman olursa o zaman görürüz altının akıbetini.
Bir sivri zekalı olarak söylüyorum 5 yıl önceki altının dolar fiyatından bahsetmişsiniz ama doların tl karşılığı hesaba katmamışsınız.
1 ocak 2019 da dolar kuru 5.28 TL. Çeyrek altın ise 360 TL.
Bugün dolar kuru 32.16 TL. Neredeyse 6 kat artmış.
Çeyrek altın 4015 TL. Neredeyse 11 kat artmış.

Sizin verdiğiniz grafik altın/dolar grafiği. Yukarıda altın/tl grafiği var.
Dolar kısmından diyecek olursanız evet riskli olabilir ama şöyle bir ekonomi de hele hele doların sene sonuna kadar 40 TL'ye yükselme beklentisi (belki biraz daha uzun) olduğu sürece altın ufak düşüşler yaşasa da mutlaka toparlanır. Dönemsel olarak altın düşer ama çıktığı yeri hiç bir zaman unutmaz. Altın her zaman güvenli limandır.

Ama yatırım yapacak kişi bilgi sahibidir, iyi hisselere yatırım yapar elindeki tüm altını da çıkarmadan belli şeylere yatırım yapar.