Selamlar.
Freelancer yazılımcılık yapacağım. Bunun için vergi ödemesi nasıl oluyor? Şahıs şirketi kurmak gerekiyor diye biliyorum ama daha az uğraştırıcı bir yol yok mu? Şirket kursak şimdi muhasebeci falan da gerekiyor diye biliyorum. E bu muhasebeci para da isteyecek. Sürekli iş yapamayabilirim sonuçta.
Şirket kurmadan çalışabilirsin eğer sana iş verecek firma kabul ederse. şöyleki, firmaların bu tarz iş yaptırdıkları insanlar için gider makbuzu diye bir olay var, sana 10binTL lik iş yaptırdıysa, şirket hesabından sana 10bin gönderir ve senin de ben bu iş karşılığında 10bin aldım diye onların noter onaylı gider makbuzuna imza atman gerekir. Sen bu gelirden vergi ödemiyorsun, firma stopaj vergisi ödüyor , eskiden %10du şuan ne kadar muhasebeciye sormak lazım.
Her firma bunu tercih etmez, bir problem olduğunda karşında güvenilir muhatap yok, gerçi şahıs şirketi de aynı şey, o açıdan bakan firma için.
Ayrıca sen diyelim 10bin tl teklif verdin.
Başka bir firma aynı işe 10bin + kdv fiyat verdi yani 12000tl .
Firmadan hizmet alması senden almasından daha ekonomik ve mantıklı.
Senden aldığında %10 stopaj ödeyecek ve %25 kurumlar vergisinden düşecek, yani %15 düşecek, 8500TL ye geliyor.
Kurumdan alınca, kdv kısmını KDVsinden düşüyor ve %25 ini kurumlar vergisinden, yani 7500TL ye geliyor.
Tabi bu kar eden işletme için, Türkiyede hiçbir zaman kar etmeyen şirketler de var, onlar farklı değerlendirebilir ama kar eden bir işletme sana 10bin ödemek yerine 12000TL ödemeyi tercih eder.
Düzenli iş yapmıyorsan freelance yapabilirsin, sana güveniyorlarsa, belki yukardaki hesabı yapmazlar ama düzenli işin varsa en azından Ltd şirket kur, yukarda bahsettiğim açıdan bakan firmalar da daha ciddiye alabilir.