valla hocam en son 7 ay önce falan Türkiye'de bulundum. Temel gıdalar inanılmaz pahalı. Et burada 10 euro kıyma 8 euro süt 1 euro vs. Türkiye de 2 katı bazı şeyler. Eskiden gurbetçiler türkiyeden almanya ya gelince yanlarında kuru gıda falan getirirmiş Türkiye ucuz diye şimdi almanyadan et götürelim esprisi yapıyorlar.
Almanya da 2k alan bekar biri net 1500 civarı bir para geçiyor eline yani vergiyi alıyor ama işsiz kalınca bakıyor kiranı ödüyor çocuğun olunca 3 yıla kadar izin verip maaşının bir kısmını ödüyor vs. Mesele vergi almaktan çok aldığı verginin karşılığını vermek. Ben daha Türkiye'de alınmış verginin karşılığının verildiği bir şey görmedim. Belki sağlık sistemi istisnası vardır.
Canım kardeşim sorun halkta. Sende onda yani. Sana çok basit bir örnek vereyim
Şu anda Romanya'dayım. Geçen sene çok temiz E60 2007 model aldım 5500 Euro'ya. Bu sene başında aynı araç 6000, 6500 arası ilanlarda idi. Noldu biliyor musun?
Hiç kimse almadı. Üstelik 5500 e geri düştü yine almadılar. 5000'e satamıyorum şu anda aracı hala almıyorlar. Işte olay tam burada.
Devlet yüzde 16 enflasyon açıkladı hissedilen gıdada yüzde 100, mazotta geçen sene 4 lei'di 8'e kadar çıktı. 8'e çıkınca kimse aracına binmedi şu anda 7.39 ve düşüyor. Sen eşek olursan binen çok olur. Enflasyonda mala girilmez maldan çıkılmaz.
Üstelik Romanya ekseri eğitimsiz çingeneler ve tatarlar ile dolu. Bir çingene kadar eğitimli değil Türkiye'de insanlar.
Burada yada Bulgaristan'da hiç bir esnaf dolar almaz Euro almaz AB'de olmalarına rağmen. Sadece ev arabada kullanılır. Gerisi git lei getir der. Kur çıkmaz düşmezde hep sabit.
Kısacası talep oldukça fiyatlar yukarı seyreder. Almanya diyip duruyor herkes git bak bakalım kafe kültürü var mı? 100m2 evde oturan asgari ücretli var mı? Avmleri tıklım tıklım dolduran halk var mı? Işte refah böyle sağlanır....
Son zamanlarda sadece kiralar çok arttı sebebi Ukraynalılar. Her yerdeler. Plaj kenarları deniz manzaralı şehir içi her yeri kapattılar. Ve ne gördüm biliyor musun? Adam 400 Euro kiraya veriyor evini, 600 Euro veren Ukraynalıya kiraya vermemeye başladılar. Fiyatları yükseltiyorlar diye. Ev sahipleri Ukraynalıya ev vermemeye başladı. Çünkü biliyorlar kiralar yükseldikçe gıdada yükselecek elbise de. 600 Euro almak yerine sabit tutmayı tercih ediyor.
Başına kim gelirle gelsin eşeğe semer vuran çok olur yani. Siz eşek oldukça devletin başına Atatürk'ü koysan nafile kardeşim.