API Key mi hocam bu

Şaka bir yana fikir biraz daha üzerinde düşünülerek mantıklı olabilir. Ancak hayata geçirilmesi maalesef ki çok zor. Zor olmasının sebebi ise yapılabilirliği değil, gerekli yerlerin izinleri bu uygulamanın başlatılması vs. vs.
bence niyet olduktan sonra baya hızlı gelişir çünkü e-devlet sistemi gerçekten benzersiz bi sistem. toplumda böyle bir talep dahi yokken devlet kendisi yürüttü bu süreci. niye daha da gelişmesin. yeter ki gerekli merciler bunda karar kılsın. bi sorun olacağını sanmam.
Kodu başkasına veren olur , çaldıran olur. Bunu çaldırdığından haberi olamaz. Sms gelmeyecek çünkü.
Bu arada verileri özel şirketler kadar devlette güvenli saklayamıyor yani sonuç daha iyi olmaz.
Yolumun düştüğü tüm belediyeler seçimde mesaj atıyordu. Tapum olan belediyeler direk atıyor. Benim xx şehirde arsam var bana xx belediyesi adına mesaj atmışlar. Ne orada ikametim var nede yaşıyorum. Adamlar verileri bir güzel kullanıyor.
Hastanesi,belediyesi derken o verilerin çalınmama şansı yok.
Şöyle bir şey daha iyi olur.
Sanal telefon numarası.
Hat şirketleri bankalar gibi geçici bir numara tahsil ederler bu 1-5 yıllık vs olarak verilir. Gerekirse ufak bir ücrette isteyebilirler.
Uygulama üzerinden kontrol edilir.
hocam mesele değil. aklına gelebilecek her türlü endişe, yazılımın konusudur. filtrelerle çözülecek meseleler.
kurumların bilgi erişim seviyeleri belirlenir. her türlü yetki, erişim izni için kullanıcı onayı aranır. kimse keyfine göre koda erişim sağlayamaz, kullanıcıya bildirim gider onun onayıyla erişim sağlanır vs vs. yazılımda filtrenin, geliştirmenin sonu yok. yeter ki ilk adım atılsın.
basit örnek:
vds kiralamak istiyorum. adam benden ad soyad, numara bilgisi falan istiyor. yahu kardeşim bu bilgilerle milletin yedi sülalesi, tüm şeceresi ortaya dökülüyorken sen niye benden bu bilgileri istiyorsun hala. geçmişte olsa anlarım, bu kadar bilgi çalınmasının olmadığı dönemde istense tamam mesele yok verilir ama tek numaradan tüm aile dökümlerine, hastane raporlarına şuna buna erişim olan mecrada ben tanımadığım adamlara üç kuruşluk bi hizmet alacağız diye tüm bilgilerimi alıp teslim edemem. hiçbir şey yoksa, rahatsız edici arkadaşım. sırf rahatsız edici olması bile beni ifrit eden bir durum.
bu yüzden, benden sadece kod istese
kodu girip kayıt olsam. kayıt olduğum anda telefona bildirim düşse, şu şu firma şu şu bilgilerinizi sistemlerimizle eşleştirmek için onay istiyor onaylıyor musunuz dese. onay versem. onay verdiğimde, bana ait bilgiler yine sadece devlet tarafında kalsa bu firma bilgilerimi görmese ama kendi mali süreçlerini sanki onda da o bilgiler varmış gibi devletle arasında çözse.
ben güvenliğimin devletçe korunduğunu bilsem, kimsenin keyfine göre benim kişisel verilerime erişemediğini bilsem. fena mı olur yahu.
geçmişte hatalar, sorunlar, yanlışlar oldu diye iyiye gitmeyelim mi, daha fazla şey yapmaya çalışmayalım mı. beraber düzelteceğiz sorunları başka yolu yok.