Merhaba, son 6 7 aydır bazı sektörlerde aşırı derecede bot tıklaması saldırıları yapılmaktadır. Bu saldırıları engellemek için çeşitli yazılımlar kullanmaktayız. İşi detaylı bir şekilde araştırma kararı verdim. Yurtdışıdan özel yazılımlar ile reklama tıklama sonrası, ip adres, cihaz bilgisi gibi verileri toplamaktayız. Bu analizlerin sonucunda Google ads tarafında büyük bir açık olduğunun sonucuna vardık. Bu analizimi desteklemek için aşağıda görselleri paylaşıyorum.
1- Tüm sayfalara görüntülenme dönüşümü kurulmuştur. Yani siteye reklamdan giriş yapıldığında her ziyaretçi için bir dönüşüm sayması gerekiyor sistemin. 1 satırda 248 tıklama var sadece 8 sayfa görüntülenmesi dönüşümü görünmekte.
2- Aşağıdaki görseldeki demografide bot saldırısı bilinmeyen kaynaklardan yani gmail girişi olmayan tarayıcılardan geldiği göstermektedir. Bu noktada sorun yok. Tıklamı saymış asıl sorun ip adresi yada cihaz bilgileri yazılım panlimize düşmemesi.
3- Aşağıdaki görselde ise yazılımın siteye giriş yapanların tutuğu veriler. 10 adet kadar ip adresi ve cihaz verileri yansımaktadır, peki kalan 490 adet tıklama verileri neden düşmedi? Yazılım anlık verileri tutmaktadır.
4- Kampanya istatisliklerin de google bu tıklamaları saymakta. Aşağıdaki görselde tarafımıza ücret olarak yansıtmış.
Sonuç olarak Google tarafından sayılan 500 adet tıklamanın ip verisi yok , siteye giriş yok çünkü sayfa görüntülenme dönüşümü yok , gelelim ki 500 adet tıklamayı istatisliklere yansıtıyor ve ücret kesiyor. Yani burada büyük bir açık var ve google bunun önüne geçemiyor.