zekikaynak adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kulağa garip geliyor değil mi "E-Ticaret Bilmeden E-Ticaret Sitesi Kodlamak" ama pratikte geliştiriciler tam olarak bu durumda sanırım. Sektörde 20 yılını çoktan devirmiş bir Grafik Tasarımcı olarak durumun bu kadar vahim olduğunu düşünmezdim ama öyleymiş.

Burada ne yaşadığımı neler gördüğümü uzun uzun yazacağım belki benimle aynı yolları yürüyen yada gelecekte yürüyecek olanlara bir vizyon sağlar. Bu yazının tek nednei budur. O yüzden ilginiz dışında ise zaman harcamamak sizin için belki daha iyidir.

Uyarımı da yaptığıma göre başlayabilirim.

Geçtiğimiz yıl bir açtığımız firmamızın web sitesini ilk başta wordpress ile geliştirdim. Hem görüntü hem işlevsellik anlamında son derece memnın olduğum bir sitem oldu. Ancak Wordpress bir sitenin gerçekten işlevsel bir şekle gelebilmesi için bir dünya eklentiye ihtiyaç var. Birbirinden bağımsız 30 geliştiriciden çıkan birbirinden tamamen bağımsız 30 eklenti bir arada çalışınca eninde sonunda bir gün o eklentilerden biri yada birkaç tanesi sitenin bozulmasına yol açıyor. Nitekim bir yıl sonunda benimde başıma gelen bu oldu. Hız, cahce vs gibi problemlerden hiç bahsetmiyorum bile. Evet aşılabilir sorunlar ama sorun sorundur.

Neyse durum böyle olunca web sitemi tamamen değiştirmekten başka çarem kalmadı. Ancak bir tasarımcı olarak benim hem göresel hem foksiyonel beklentilerim ortalamanın çok üzerinde. Bu konuda yapabileceğim birşey yok maalesef olduğu kadar benim için geçerli bir durum değil. Artı ben esasen sahibi olmadığım kiralık e-ticaret sistemlerinin birini kullanmakta istemiyorum. Tüm sistemimin tam ve kesin kontrolü bende olmalı. O yüzden mesela shopify veya benzeri bizim ülkemizdeki yerel çözümler benim için bir seçenek değil. Yani işim zor anlayacağınız. Ama ben bu arayışa başlarken bu kadar zor olacağını düşünmemiştim.

Önce gidip codecanyondan Martvill - A Global Multivendor Ecommerce Platform to Sell Anything scriptini satın aldım. Kurdum ayarlarını yapacağım daha ilk dakikadan taktı doksana. Ben çift monitör kullanıyorum demo siteyi incelerden 1080p olarak standart monitörümde inceledim çünkü diğer monitörümde iş vardı. Neyse satıl alıp kurduktan sonra wide screen olan yani 3440 x 1440 olan monitörde bir açtım siteyi. Ne CSS kalıyor sitede ne başka birşey. Akıl küpleri nasıl kodlamışlarsa 1080p'den büyük her monitörde bozuluyor site. Üstelik ana sayfadan, ürün detayları sayfasına kadar istisnasız her yer bozulıyor. Bu zaten en büyük falsosuydu. Ancak yinede bakmaya devam ettim ve sevgili geliştiricinin satış yapacağınız ülke, eyalet ve şehir bilgilerini backend'ten tek tek tek ele tanımlamış olduğunu gördüm. Ancak sorun şu ki Türkiye'de biz Eyalet sistemi yok. Ayrıca süper zeka geliştirici eyalet bilgisini devre dışı bırakma yada en azından boş geçebilme şansı da tanımamış. Zorunlu alan olarak ayarlamış ve değiştirilmiyor. Yani bu arkadaşlar Amerika'da ya da kendi ülkelerinde eyalet sistemi var diye tüm dünyada öyle olduğunu sanıyorlar. Ya da daha kötüsü sanmıyorlar ama umurlarında değil. Bu sorunların her birini destek sistemlerine ilettim ama geri bildirim için teşekkür ederizden öteye cevap alamadım. Ha bunların dışında bir dünya başka saçmalıklarda var ama değinmiyorum bile burda. Sonunda scripti iade ettim.

Bu sefer gidip Active eCommerce CMS lisansı aldım. Her ne kadar bir tasarımcı olarak kötü bir klon tasarımını sevmesemde işlevsel olarak doğru çalıştığı sürece sorun etmeyecektim. Yine dakika bir gol bir. Vatandaşlar siteyi CloudFlare SSL'e uyumsuz tasarlamış. Aynı şekilde Let's Encrypt ile de uyumsuz. Yani scipti install edip demo datayı bile alabilmek için sitenizin CloudFlare'ını durdurum eğer yoksa ücretli bir SSL almanız gerekiyor. Benim SSL'im zaten ücretliydi ama CloudFlare'ı durdurup kurdum. Yönetim panelini açtım ilk adım logomu vs ekleyeceğim. Süper zeka arkadaşlar kendi ekledikleri 250 x 40 pixel yani ince uzun logoyu standart boyut olarak belirlemişler. Yani logonuz ince uzun değilse geçmiş olsun.. Custom CSS gibi bir özellikte yok. Yani logonuz at şeyine konmuş kelebek gibi duracak orada. Sonra çoklu dil desteği var scriptin güya ama kısmet varmış aslında. Canlarının istediği yere eklemişler istediği yere eklememişler. Örneğin ürünün açıklamalarını adını vs girebiliyorsun iki dilde ayrı ayrı ama slug giremiyorsun. Tanımladığın bir slug iki dil içinde aynı oluyor. Yada daha vahimini söyleyeyim renk adlarında dil da dil desteği yok. Yani Beyaz, Siyah, Kırmızı diye renkleri tanımlıyorsun ama her dilde rengin adı aynı görünüyor sanki tüm dünyada tüm renklere aynı isim veriliyormuş gibi. Ama en bombasıda şu ki sevgili geliştirici ürünlere eklediğin fotoğrafları sıralama özelliği koymamış. Yani bir ürüne 5 tane resim ekledin diyelim hangi resmin öne çıkan görsel olduğunu hangisinin ikinci, üçüncü, dördüncü görünecek görsel oalcağını seçemiyorsun. Script kafasına göre yada artık hangi mekanik ile seçiyorsa seçip sıralıyor ancak sıralamayı değiştirme özelliğini vermemş. İşin daha komiği bu script 5 yıldan uzun süredir geliştiriliyor 70'in üzerinde güncelleme yayınlamış. Hadi saçma span bir planla scripti kodladın daha önce kimse uyandırmamış mı bu arkadaşları bilemiyrorum. Bunların yanında yine saçma sapan hiçbir mantığı olmayan hatalar, eksikler vs.. Nitekim onu da iade etmek için istek gönderdim ama paşalar lütfedip cevap vermediler. Bende Envato desteğe bildirdim bir dünya kanıtım var öyle yada böyle iade edip ödemeyi geri alacağım.

Garip bir şekilde bu iki script dışında Envato'da nerydese başka e-ticaret scripti yok sayılır. Yani varda her biri saçma sapan şeyler daha demolarından bir halt olmayacağı belli. Denemediğim sadece FleetCart - Laravel Ecommerce CMS kaldı. İlk bakışta gayet şık güzel görünüyor. Ancak ondan da daha demodan garip bir hata gördüm. Bir ürüne girdiğin zaman mesela 4 beden 4'te renk varyantı var diyelim. Aynı anda bir renk birde beden seçip sepete o şekilde eklemek gerekiyor ama scripte varyant seçimlerini sanki checkbox gibi kodlamışlar. 1 ürün alacaksın örneğin 4 renk ve 4 bedenin her birini seçebiliyorsun. Ürünü 1 Adet ama Beden: S,M,L,XL Renk: Beyaz, Siyah, Mavi, Kırmzı diye ekliyor. Yani kullanıcı mesela ilk başta beyaz seçer sonra yok ya Kırmızı olsun diyip kırmızıya tıklarsa siparişte renk hem beyaz hem kırmızı olarak ekleniyor. Bu gerçekten karşılaştığım hataların en garibi olabilir.

Elbette ben burdan A'dan Z'ye herşeyi anlatmadım sadece yok artık dediklerimi yazdım ama neresinden tutsan bir saçmalık buluyorsun. Sanırım geliştiriciler E-Ticareti Bilmeden E-Ticaret Sitesi Kodlamak isteyince sonuç böyle oluyor.

Opencart ve Prestashop'u da düşünüyorum ama hem eklenti tema vs gibi alanlarda çok zayıflar hemde R10'da bile bir baksan destek konusunda da çok sınırlı şansın olduğu ortada..

Sonunda beni çıldırtacaklar gözümü karartıp kendi scriptimi yazdıracağım bir gün.. Allah'tan şuanda öyle bir mali gücüm yok olsa kesin yaparım o derece dellendirdiler beni..

Neyse bir şekilde çözeceğim sadece şuan nasıl olduğunu bilmiyorum
Bir çok programcı programlamanın sadece bir lisan bilmek olduğunu anlamıyorlar ve o yüzden doğru düzgün para kazanamıyorlar.
Burada dandik botlar yazıp ufak tefek paralara satan bir sürü kodlama bilen genç var.
Mesela Japonca bilerek para kazanamazsınız.
Para kazanmak için japonca ve dış ticaret bilmeniz lazım ki dilinizi ciddi bir kazanca çevirin.
Aynı şekilde herhangi bir kodlama dilini bilmek tek başına yeterli bir beceri değil.
Ama mesela bir programlama dili ve dış ticaret biliyorsanız, bir programlama dili ve e-ticaret biliyorsanız, bir programlama dili ve mikro ticaret biliyorsanız, bir programlama dili ve hastane yönetimi biliyorsanız o zaman yıllık 10 bin dolar lisans bedeli ödenen programlar yazabilir bir çok şirkete satabilirsiniz.
E-ticaret scripti yazan programcılar bunu piyasadaki diğer scriptlerin sistemlerine ve özelliklerine bakarak geliştirdikleri için çok nadiren daha iyi bir şey geliştirebiliyorlar.