Selamlar,

Bu gibi durumların yaşanmaması için ön muhasebe ve genel muhasebe olarak iş bölümleme yapmanız gerekmekte.

Bizim kendi ön muhasebe çalışanımız var. Bir de mali müşavir mevcut.

Hem aylık hemde çeyrek dönemlik gelen/giden tüm faturaları ön muhasebecimiz kullandığımız panele girmekte. Böylece alım giderleri / satış gelirleri kısmında hem aylık tahakkuk edecek vergiyi hemde dönemsel gelir vergilerini kendimiz sistemden kontrol ederiz.

Sonrasında ise bu verilerle ve hesap dökümleri + tüm alım/satım faturaları ile mali müşavirimiz sisteme işler vergi dairesine girişi yapar ve ödememiz gereken rakamlar bize iletilir.

Bizim panelimizde ki cari hesaplar ile karşılaştırır ve doğru işlenmiş mi diye kontrol ederiz. Eksik veya hatalı bir giriş var ise buradan kontrolünü kendimiz sağlarız.

Mali müşaviriniz yani genel muhasebeciniz dışında, şirketinizde ön muhasebeci çalıştıracak mali gücünüz yok ise burada bu hesap kitabı sizlerin yapması gerekir.

Hesap kitap yapmayıp tüm yükümlülükleri müşavirinize bırakırsanız bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Burada sorun sadece çok vergi ödemeniz değil, az vergi ödemeniz haliyle vergi kaçırmanız da olabilir. Kaldı ki bu daha tehlikelidir.

Bu yüzden gelir/gider hesaplarınızı kendiniz bir şekilde listeleyin ve ay sonu muhasebecinizin yaptığı hesap ile karşılaştırın. Ne az vergi ödeyin ne çok. Ödemeniz gereken rakam ne ise onu ödeyin. İki türlüsü de size zarar.

Bu işler çok tembelliğe gelmiyor maalesef. Ya bir ön muhasebeci çalıştırıp her ay kendi çalışanınız olduğu için belirli bir miktar maaş vereceksiniz ve muhasebe programı satın alıp işlemleri oradan kontrol edeceksiniz. Ya da kendiniz raporlama yapıp takibi bu şekilde sağlayacaksınız.